Geotermalna (nebuš-)bušotina izazvala v Švicarske potres jačine 3,6 po Richteru

Ak neče breg (k) Muhamedu, ide Muhamed (k) bregu

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

2013-07-20

Sveti Gal na mukah po zemlotoplinskomu buševskomu projekt(il)u

Geotermalna bušotina izazvala v Švicarske potres jačine 3,6 po Richteru

Potres je moglo izazvati vušpricavajne vode pod visokem tlakom da bi se sprečil jak prodor plina v bušotinu. Plin se iznenada pojavil v petek tekom priprave probe bušotine gliboke više od 4.000 metrov, veli projektant, prenaša ATS.
Potres magnitude od 3,6 stupnjeva dogodio se danas na istoku Švicarske, zbog čega su privremeno prekinuti radovi na geotermalnoj bušotini koji su vjerojatan uzrok potresa, priopćile su vlasti.

“Ne mogu se isključiti” potresi ni narednih dana, ukazuje u priopćenju Seizmološka služba Švicarske u Zürichu. Jutros u 5:30 sati, resgistriran je potres magnitude od 3,6, s žarištrem na maloj dubini od četiri kilometra, u blizini grada Sankt Gallena.

“Potres je vjerojatno izravno povezan s probama i drugim aktivnostima geotermalnog projekta u Saint Gallenu gdje je nekoliko dana bilo nekoliko mikro-potresa”, priopćila je Seizmološka služba.

Potres nije izazvao materijalnu štetu, priopćila je policija. Na tiskovnoj konferenciji u Saint Gallenu, rukovoditelji projekta za korištenje geotermalne energije su objavili privremeno obustavljanje rada da bi se analizirali podaci i stabilizirala bušotina, prenijela je švicarska novinska agencija ATS.

Potres je moglo izazvati ubrizgavanje vode pod visokim tlakom da bi se spriječio jak prodor plina u bušotinu. Plin se iznenada pojavio u petak tijekom pripreme probe bušotine duboke više od 4.000 metara, kaže projektant, prenosi ATS.

Da bi se situacija stabilizirala, u bušotinu je ubrizgano 650 kubičnih metara vode.

Cilj bušenja, započetog ožujka ove godine je da se dođe do vode temperature od 140 stupnjeva na gotovo 4.500 metara dubine, kojom bi se opskrbljivala polovica zgrada u gradu Saint Gallenu.

Krajem 2006. i početkom 2007. u okolici Basela, na sjeveru Švicarske, dogodilo se nekoliko sličnih potresa, od kojih su neki bili jači od 3 stupnja Richterove skale. I oni su bili izazvani bušenjem tijekom prvog projekta za izgradnju geotermalne elektrane u Švicarskoj.

Ali, posao je (u Baselu) obustavljen zbog tih potresa izazvanih ubrizgavanjem vode pod pritiskom na 5.000 metara dubine.

Rujna 2011. Parlament je odobrio postupan prestanak korištenja nuklearne energije što je primoralo Švicarsku da štedi energiju i potiče razvoj novih izvora električne struje.

Švicarska ima pet nuklearnih reaktora, koji će biti isključeni do 2034. godine.

Zvir:
http://www.bihlive.info/svijet/geotermalna-busotina-izazvala-potres-u-svicarskoj/

 

Potres v Švicarske
Erdbeben in der Schweiz
, 0:21

http://www.youtube.com/watch?v=TqibMuWtQnY

 

Zemlotoplinski projekt Sveti Gal (St. Gallen): (z)animacija projekt(ila)
Geothermie-Projekt St.Gallen: Infoanimation des Geothermie-Projekts
, 02:51