Tovari(ši) iliti osleki i pršut v Međimorjo

Mi Međimorci smo spametni kak vrag, za vse kaj se primemo pretvorimo v zlato. Tak nam je ve palo na pamet da mi prinas, na tem falačko zemlice med dvemi vodami, šteroga nam je Božek dal kaj ga bodemo hasnuvali i na jemo hercuvali, počnemo delati pršuta i prevzememo Dalmošima jivoga brenda ( kak to naši turistički težaki velijo).

*****
Međimurske novine, br. 969, 11.04.2014.
e-vundano 15.04.2014.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

Osleki i pršut v Međimorjo

Mi Međimorci smo spametni kak vrag, za vse kaj se primemo pretvorimo v zlato. Tak nam je ve palo na pamet da mi prinas, na tem falačko zemlice med dvemi vodami, šteroga nam je Božek dal kaj ga bodemo hasnuvali i na jemo hercuvali, počnemo delati pršuta i prevzememo Dalmošima jivoga brenda ( kak to naši turistički težaki velijo).

Voda je podražila za 2,85 kuni po kubiko i to prvoga aprila. Nekak sam si gruntal da se nešči heca z nami, ali črez par dni nam je vsima v pipi vgaslo jerbo so počeli dohajati računi, očem reči, čeki i to hajdi vekši. Ve so več prekprokleto veliki, vekši i od struje, a kuliko bi stopram koštala da nej meli svojo vodo i da jo nej vlekli vum z naše međimorske zemlice. Dok smo si mi Međimorci plačali samodoprinosa i delali si svojega vodovoda naši sosedi z Hrvaške so pili pive pred štacunaj za te peneze. Isto tak, dok smo mi plačali dve kune po kubiko za vovovodno mrežo po našemo falačko zemlice med dvemi vodami, naši sosedi z Hrvaške so se smejali, a ve dok smo mi svojega vodovoda naprajli, ve nam je naša “kukuriku” vlada vudrila štibro kaj i mi moramo plačati za vodovodno mrežo našim sosedima z Hrvaške. I moremo se slikati. Mi, a naši sosedi se nam ve pak morejo norca delati jerbo smo zišli pravi hrmaki: nejpredi smo sebi naprajli vodovoda, a ve moramo pomagati sosedima i kaj se unda čudimo kaj nas vsi pitajo otkud nam penezi. Velijo “kukurikači” da je Evropa tak rekla kaj vsi prinas v Hrvaškoj morajo meti vodovoda, pak ak oni tak očejo unda jim ga nek i napravijo, a ne kaj nam pak z žepi peneze vlečejo.

To je još ne vse kaj se vode dotikavle. Najme kaj, Čakovčanci imajo svojo štibro (od lanjskoga novoga leta) po šteroj plačajo jedno kuno po kubiko za kanalizacijo v Totovco i selima polek Drave. Još 2012. pred kraj leta je još ondašji direktor naši Međimorski vodi, Jožek (moj imejak) Zorčecov, šteroga je minulo leto naša međimorska partija posprajla v ropotarnico povjesti, je potpisal ugovora (skupa z ondašjim gradonačelnikom Šalamonom) z Evropskom bankom za obnovo i razvoj za delanje kanalizacije v Dravskomo bazeno, a čakoski gracki oci nikud nikam, šlajdrajo na mesti i nikak da genejo. Penezi v banki čakajo, a gracki oci so još ne kupili niti štila za lopato z šterom bi trebali početi delati kanalizacijo, a Čakovčanci več skorom leto i pol plačajo po jedno kuno za otplato zajma (Grad mora vrnuti svojih 1o posto, a ostalo Hrvaške vode). Plačajo, čakajo i magadijo. I kaj se unda čudijo kaj več imajo vuha kak osleki.

Čakoski hadezeovci se pak nekaj svadijo med sobom. Kak zgledi med jimi nutri nekaj ne štima. Oni se pravzaprav morajo boriti protiv esdepeja, haenesa i drugih svojih političkih protivnikov, a ne kaj furt ratujejo med sobom i unda se tu potrošijo, tak da preslabi dojdejo na izbore i unda zidejo onak kak zidejo. Če si duže premišlavlem, če si duže gruntam vse dohaja na to ak tak nastavijo da se niti z te nove, očem reči, friške mele kruh ne bode jel.

Mi Međimorci smo spametni kak vrag, za vse kaj se primemo pretvorimo v zlato. Tak nam je ve palo na pamet da mi prinas, na tem falačko zemlice med dvemi vodami, šteroga nam je Božek dal kaj ga bodemo hasnuvali i na jemo hercuvali, počnemo delati pršuta i prevzememo Dalmošima jivoga brenda ( kak to naši turistički težaki velijo). Ve poglednite dok to prinas jempot gene kak bode zgledal naš međimorski stol: Nejpredi si pojemo meso z tiblice i doštukamo si ga z sirom i vrhjom, unda prejdemo na naš domaći pršut i kcoj turoše dovlečemo, štere polejemo z tikvinim, očem reči, kuščičnim oljom, a još si vrežemo, šnito, dve, kuruznoga kruha kakšega so još negda pekli moja mamica. A to je još ne vse, jerbo si vse to, na vse zadje, zalejemo z pušipelom. Brend do brenda, a nabonjkamo se kak breji vuki. I ne sam mi nek i vsi oni šteri k nam na fruštuk dohajajo.

Još negda so naši turistički težaki otpirali hotele, a unda so došli drugi, pak so jiv zapirali, tak da je ve ne znati kuliko jiv dela, a kuliko jiv je na čekanjo. A ve pak se otpira hotel za koje v Grabrovniko. Jako sam najgerek kak bode išel te konjski hotel jerbo ga kojov ne ruon preveč prinas vu Međimorjo. Mortik Barika i Valči računajo na stranjske koje, šteri bi k nam na vikende dohajali. Nekaj si gruntam da bi Vnukovi morali preširiti hotela tak kaj bi bil za koje i kobile i kaj bi se oni tam parili, a unda bi kcoj dodelali aprtmane za gazde kobili i gazdarice koji, tak da bi se i oni mogli družiti oliti počivati dok se jivi konjski ljubimci igrajo. Tre na vse misliti.

Profesor, magister i trener v čakoskomo labodoritaškomo klubo, Jožek Zbiljski, je prikelil jedno (??) odgojno-obrazovno pljusko svojemo labodoritašo. Brzčas je dečec negdi nekaj zahuzal i neje napravil vse ono kaj mo je i kak gospon trener rekel. Profesore, profesore, pak se to ne dela v ganjko gde vsi vidijo, a i sodec, pak si popušil črlenoga kartona i moral si oditi na tribine, a dečece si same ostavil na igrališčo kak kvočka piceke. Vsi znamo da je bota zišla vum z raja, ali je ne došla na svetlo dneva. Ostala je v zbornici, kabineto ili pak v slačionici, očem reči, ona se nuca sam za zebrane i tak se tre prema njoj ponašati. Vsi mi, a i ti profesore, bi moral znati da soci, delegati i novinari ne spadajo med te zebrane.

Minuli tork so se mali cigančeki (tak mi je teca Franca rekla) pelali z peciklinaj po glavnoj čakoskoj vulici, makar je tam več zabrana, ali so jiv komunalci ne pehali, zvonili so s zvoncima i kričali: Denes je Den Roma. Tak mali, a več znajo za svecki den Roma. Nekaj si gruntam da je to jim nešči moral reči. A kaj si vi gruntate?

ZADNJA VEST: Željko Sabo i Marina Lovrič Merzel so podnesli ostavke na vse dužnosti v partiji kaj ne bodo sramotili partijo. A kak se osječa biračko telo, sisačko i vukovarsko, to nišči ne pita i nikoga je ne brige. Kak i navek, parija se ipak nejpredi za sebe pobriga!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Osleki%20i%20pršut%20v%20Međimorjo
i(l) str. 64. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine969i
i(l) str. 64. sim (?):
http://www.mnovine.hr/images/pdf/969/mnovine969i.pdf  (?)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kajkavci Dalmaciji – Cesarica, 02:55