Jeni odhajajo, a drugi dohajajo…

Ovo minulo leto je bilo leto velikih promjena kaj se dotikavle čakoskih fratrov i patrov. Najme kaj, pre patrima je takša šega kaj se vsake tri leti oni selijo z župe v župo, očem reči, z farofa na farof, kak bi to teca Jalža rekla, ak drugač nejde. Tak je bilo i ovo leto.


* * * * *

 

ZVONA, Mesečni list čakovečke žup,
MIHOLŠČAK (KOZAPRST, DESETNIK, LISTOV-PAD) 2014.

NEKAJ ZA ČAS KRATITI

Jeni odhajajo, a drugi dohajajo…

Ovo minulo leto je bilo leto velikih promjena kaj se dotikavle čakoskih fratrov i patrov. Najme kaj, pre patrima je takša šega kaj se vsake tri leti oni selijo z župe v župo, očem reči, z farofa na farof, kak bi to teca Jalža rekla, ak drugač nejde. Tak je bilo i ovo leto.

Promjene so bile na Kaptolo, na farofo, v župnomo uredo, na oltaro, vu spovedalnici, a i v Zvonima. Pater Željko, šteri je v čakoskoj starešoj fari Svetoga Mikloša biškupa prevzel vse cugle vlasti (gvardjan, župnik) je postal i šesti glavni i odgovorni urednik našega i vašega lista Zvona. On bode, najbrž, bole odgovorni, a meje glavni jerbo takša je šega. Znate kak je to, mi suradniki delamo, pišemo ili pak prepišuvlemo, a on odgovarja. Nešči mora. Morem vam reči da so se glavni i odgovorni, črez ova minula leta (drugo leto bode jif dvajsti)  mejali, a sam je pater Anđelko furt tu, a od 2005. leta cele novine nejpredi prejdejo črez jegove roke, a unda idejo do glavnoga i odgovornoga. Bilo je to zdavnja, još vu minulom jezeroletjo, točneše rečeno, 1996. leta da je pater Anđelko poslani v čakosko faro, a Zvona so ne zvonila još niti leto dni. Vređuval jif je pater Drago, šteri jif je i zafremal za Mikloševo 1995.leta. Vsi patri, šteri so bili na sljužbi v Čakovco so nekaj dali za Zvona, ali pater Anđelko ili kak ga vsa brača i subrača od milja zovejo „Japa“, čim je došel mom je počel delati za župni list. Došel je 1996. leta, a od 1998. je počel pomagati vu vređuvanju cajtunga. Tak bar piše. Nesam vam kanil reči ampak moram, nebrem zdržati, jerbo je pater Anđelko od prvoga dneva delal za Zvona i to na črno, tak da mo je dve leti staža ne zapisano v radno knigico, ali mo je brzčaz naš dragi Božek to zapisal v životno knigico. Naš Božek vse popravi kaj mi ljudi zahuzamo. „Japa“ je tu kak fondoš, v Svetom pismo piše, kamen zaglavni, bil i ostal kaj znači da bodo Zvona i dale zvonila, makar so se nešterni zvonari spremenili.

Jeni so prešli sem, drugi so prešli tua, a pater Stanko je prešel prek štreke. No, ne sam prek štreke nek i prek Trnave. Ne znati je li je vse te prelaze blagoslovil i dragi Božek, jerbo se je voda v Trnavi zdigla prekpreveč sam unda dok je pater Stanko putuval na Jug. Kak bilo da bilo, on je ve na Jugo, a na Severo so ga zamenili dva Jožeki. Pred tri leti je, isto tak, bil prelazni rok, pak je z Juga odišel pajdaš (pater Tonček), a došel je prijatel (pater Drago), a ovo leto je prijatel odišel, a došli so pater Stanko i fra-pater Tomo. Vreme bode pokazalo što je od jiv pajdaš, a šteri pak prijatel.

Ove dneve je v čakoskoj Južnoj fari prefeštana 15. letnica župe, štero je 1999. leta zafremal ondašnji naš i varaždinski biškup Marko Culej. Zmislim se kak denes da sam još 1992. leta na toj istoj sinokoši gde je denes Tončekova cirkva pasel krave, a sam dvajsti let je minulo i tu je več dugo cirkva i 15. let postoji župa z svojim župnikom. Morem vam reči da so na proslavi petnajsletnice župe bili dva biškupi: v četrtek je bil sisački biškop mons. Vlado Košić, a v petek, na den osvetka, je mešo služil i prodeštvo mel, naš biškop mons. Jožek Mrzljak. Nekaj si gruntam, ak so na Jug došli dva biškopi za 15. letnico župe, kuliko jiv bode, drugi mesec došlo v Čakovec na 225. letnico župe Sv. Mikloša biškupa. Najgerek sam, kam bodo, itak, vsi zišli?

Vaš Tonček

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Zvir:
ZVONA, Mesečni list čakovečke žup,
Leto XVII, br.10, listov-pad 2014. l.
Nakladnik: ŽUPA SV. NIKOLE BISKUPA, ČAKOVEC,
http://www.ofm.hr/zupa_cakovec/  , http://www.ofm.hr/zupa_cakovec_jug/
Naklada 750 primerkov

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kajkavski v cirkvam
Velečâsni Ivan Hrâstovičov, župnik v Loboru v Hrvackomu zâgorju, sě z svemi meštani spomina(l) kajkavski i, ke jě posebno vâžno, na mešami propovéda(l) na kajkavskomu jeziku.
http://www.zagorje.com/articles/2340/show.aspx

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

KAJKAVSKA VEČERNICA I MEŠA
a)
pdf oblik (zvirni oblik, z ilustrâcijam):
http://www.pou-zelina.hr/documents/Izdavastvo/51_Kajkavska_vecernica.pdf
b)
editérajuči oblik (ně baš lépo posložen, bez ilustrâcij)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg4294/#msg4294

c) Video:
Kajkavska večernica z mešum: KAJ v Zeline 2008. i 2009.

http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg21820/#msg21820

Na priliku z leta 2008. (1/5):

Kajkavska večernica KAJ v Zelini 2008. 01, 15:00 http://www.youtube.com/watch?v=rImSspAN8xk

Pokojni turopolski (buševski) glumec Zvonimir Črnko (Zvona Frajninov) rodil se i ranu mladost preživel  100 metrov od zvon turopolske lepotice – kapele svetoga Iviča (Ivana) Krstitela v Buševce

HPD Zelina – Črnkova popevka zvoni 2013., 07:26
Prosijala sjajna mjesečina, I ja jesam moslavačko dete, Moslavački drmeš