Paše nam riba, ali ne i cena

Statistika veli da jedemo pola kile ribe jenom na teden, i to one plave (srdele) i oslića, dakle jeftinije fele. Statistika pove i da bi 80 posto ljudi jelo ribu i češće da imaju več penez i da je riba jeftinija. Ti bokca i ja bi oradu i zubaca rajše neg sardelice.

Hrvati godišnje poklopaju samo 8 kila ribe i morske i neslane. Veliju cajtungi:Interesantno da su 61 posto kupaca riba ženske u dobi od 45 do 55 godina. Kaj je tu interesantno? Oduvek su muški bili lovci, a žene hodile po placu i bile za šparetom. Ne veli bez vraga ona pesma: Žena naj bo doma i čaka na moža.

To su zaključki Okruglog stola »Riba Hrvatske – jedi što vrijedi« održane u glavnom gradu županije sardela u Splitu. Cilj je akcije da se poveča potrošnja ribe i savetuje potrošače o „zdravstvenom učinku te namirnice“. Je, je, znam i ja da je riba zdrava da u soli ima joda, i da riba pliva i u slanoj vodi. Ali, kila ne bog zna kake ribe jednaka je dve kile odojka! I točka. Dve kile su dve kile. I još nekaj da velim. Bar ja, a verujem i svi mi, rajše oglabam svinska rebrica nego neznam kaku riblju koščobu, kaj ne?  (Jambralo)