Čehatva je bila prilika za najti si pucu

Pregled tisKAJna

 

ČEKAJNE (CHECKAJNE) NA ČEHAJNE

Sobota, 18. velače 2012.

Vudruga žena Kluč organizerala je čehajne perja

Čehatva je bila prilika za najti si pucu

– Došel nam je i tef den. Prilika za saku pucu, al bormeš i dečka. Šteta kaj je čehatva tak retko. Vi starejši znate o čemu se radi, a vama mladima ve bumo rekli kaj je to. V denišje vreme si dečki išćeju puce na sikakve načine, ali negda nije tak bilo. Mladi su se morali ženiti čim prije kaj nebi šteri dečko ili puca ostali i time veliku sramotu familiji napravili. Najti si pucu nije mogel bilo da i bilo gde, već na točno određene datume ili prilike. Čehatva je bila prava prilika za to. Tef bi den puce najavile dečkima i pozvale ih da im se pridruže, pa da se uz ples i mužikaše druže i upoznaju.

Osim mladih dečkof došli bi i starejši, oženjeni, koji su rado plesali s pucami. Gda bi jen od starejših rekel da sledi vulenka (djevojke koje su za udaju biraju partnera za ples), puce bi zobrale dečka s kojim su štele plesati. I to bi unda bila prilika za nje – tako su počele priču o čehanju perja mještanke Ključa, objašnjavajući mlađim naraštajima kako je to nekad bilo.

Ključani su se na čehanju perja, koje je organizirala Udruga žena Ključ, okupili u svome društvenom domu. Posljednje čehanje u tom je naselju održano prije desetak godina, a žene iz udruge taj stari običaj žele sačuvati od zaborava.

(Opširnije u tiskanom izdanju od 21. veljače)

Zvir:
http://varazdinske-vijesti.hr/nasim-krajem/udruga-zena-kljuc-organizirala-je-cehanje-perja.html

 

***********************************************************

 

VUDRUGA ŽEN KLUČ ČUVA STARE OBIČAJE

Nabu se čehajne perja pozabilo!

U trenutku gda bi jen od starejših rekel da sledi vulenka (djevojke koje su za udaju biraju partnera za ples), puce bi zobrale dečka s kojim su štele plesati. I to bi unda bila prilika.

Vani pada snijeg. Hladno je. U Domu kulture u Ključu u sutobnju večer okupio se veliki broj posjetitelja. Ovaj put Udruga žena Ključ organizirala je zanimljivo druženje namijenjeno prije svega mladima. “Čehanje perja” bilo je zadnje prije desetak godina u Ključu.

Nekad je to bio stari običaj na kojem su se okupljali stari i mladi u dugim zimskim noćima.

– Naše članice vrlo dobro sjećaju se toga jer su i same sudjelovale, a sada smo htjele taj zanimljivi običaj podijeliti s našim sumještanima – doznajemo od Majde Trubelja, predsjednice Udruge.

Prilika da si puce najdu dečke za ženiti

Malo su dečki iz sastava “Ključani”odsvirali za dobru atmosferu, a onda je počelo. Naravno, onim mlađima trebalo je objasniti o čemu se radi.

– Došel nam je i tef den. Prilika za saku pucu, al bormeš i dečka. Šteta kaj je čehatva tak retko. Vi starejši znate o čemu se radi, a vama mladima vu bumo rekli kaj je to. V denišje vreme si dečki išćeju puce na sikakve načine, ali nije negda tak bilo. Mladi su se morali ženiti čim prije kaj nebi steri dečko ili puca ostali i time veliku sramotu familiji napravili. Najti si pucu nije mogel bilo da i bilo gde, već na točno određene datume ili prilike. Čehatva je bila prava prilika za to. Tef bi den puce najavile dečkima i pozvale ih da im se pridruže te da se uz ples i mužikaše druže i upoznaju. Osim mladih dečkof došli bi i starejši, oženjeni, koji su rado plesali s pucami – pričaju starije žene koje se vrlo dobro sjećaju starog običaja nastavljajući se prisjećati ovog starog običaja.

Ples i priče o svečkarima, vješticama, vodenjacima…

– U trenutku gda bi jen od starejših rekel da sledi vulenka (djevojke koje su za udaju biraju partnera za ples), puce bi zobrale dečka s kojim su štele plesati. I to bi unda bila prilika za nje. No, na takvim se večerima nije samo plesalo, neg su se pripovedale priče o svečkarima, vješticama, vodenjacima, pokojnim rođacima i o životu. Starejše žene bi pak čehale mlado kokošje, puransko ili guskino perje. Od njega su se delale tuhice i vanjkuši zamuš. Čehatva vam je posel gde se odjeljuje mefki del od krutog dela perja. Tef mefki del još i den denes se koristi za punjenje vanjkušov i poplona. Šteta kaj je čehatva denes tak rjetka – požalile su se starije Ključanke.

Uzele su one perje u ruke, a najmlađi, “Jagodice” iz novomarofskog dječjeg vrtića, izveli su svoje recitacije, brojalice, pjesmu i ples uz pomoć svojih teta Mirjane i Darinke. Onda su opet malo zasvirali “Ključani” i tako se došlo do kraja službenog dijela, a na stol su došli šunka i sir, štrukli i zdigani kolači.

 

Zvir:
http://regionalni.com/zivotdrustvo/ljudi-i-price/nece-cehanje-perja-u-zaborav-8360/

 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

slikovnica čehatve u Luki 2011, 08:25

http://www.youtube.com/watch?v=MuOfleWBVU8

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Perečeha na Piclju – Zagorski magazin, 12:04