Koko in duhovi

Slovenski KAJ     (Kaj.und.Kaj.Monarchie)
Kinodvor. Mestni kino.

Koko in duhovi

zgodba
Film pripoveduje o dečku Koku, ki se z vasi preseli v mesto, kjer spoznava nove prijatelje in doživlja nove zgodbe. Toda ko gre kaj narobe, potrebuje pomoč tistih »starih« z vasi. Stanovanje, v katerega se preselijo Koko in njegova družina, je bilo nekoč last skopuškega Vinceka, čigar smrt je bila skrivnostna. Govori se, da se Vincek prikazuje kot duh. Ali duhovi res obstajajo? Bo Koko s prijatelji razkril skrivnostno smrt? Pri tem sodelujejo še Kokova sestra Marica, pes Car, modri inšpektor Krivić in zaskrbljeni starši. Napeta detektivska zgodba po znanem hrvaškem romanu Ivana Kušana.

portreti junakov

KOKO (Antonio Parač): Rojen na Zelenem Vrhu; v mesto se je preselil v pričakovanju pustolovščin, ki ga tam čakajo. Radoveden je in bister, čeprav ne preveč spreten s tujimi besedami. Ko njegova družina in prijatelji zabredejo v težave, mora pokazati svoj pogum.

ZLATKO (Kristian Bonačić): Resen je in moder, prebral je več knjig, kot jih drugi fantje lahko naštejejo. Včasih je preveč prepričan v svoje znanje. V Koku je našel pravega partnerja za svoje „preiskave“.

MARICA (Nina Mileta): Kokova sestra je zelo razigrana in vesela deklica. Rada si ureja lase, hodi v kino in uči svojega psa različnih trikov. Podobno kot brat je pogumna in bistra, ne boji se upreti najbolj nevarnim sumljivcem.

MIKI (Filip Mayer): Kokov sosed, strokovnjak za papirnata letala, sumljivec nevarnega pogleda. Ni jasno, ali je vreden zaupanja, zato ga fantje izključijo iz svojih načrtov. Na Kokovo žalost je Miki všeč njegovi sestri Marici, ki pusti, da se suka okoli njihove hiše.

BOŽO (Ivan Maltarić): Kokov prijatelj z Zelenega vrha, brezupen nogometaš. Ko situacija postane resna, Koku priskoči na pomoč. Kljub drobni postavi je zelo pogumen in sposoben razvozlati najbolj zapletene uganke.

portret avtorja
„Koko in duhovi“ je celovečerni igrani prvenec zagrebškega režiserja Daniela Kušana, znanega tudi kot avtorja TV serij na hrvaški televiziji. Kušan je diplomiral iz filmske in televizijske režije na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti. Dela kot režiser in scenarist pri filmskih in televizijskih projektih.

kritike
“Junaki so prisrčni in prepričljivi ter nosijo film, zgodba se razvija postopoma, tako se mladi junaki lahko predstavijo. Humorja je v filmu precej, avtorjem pa je uspelo najti pravo mejo, ko se šale zdijo smešne otrokom in njihovim staršem.”
– Igor Harb, Vikend

dodatne dejavnosti ob filmu
Fantazmagorija – delavnica luči in zvoka. – Vsa mesta na delavnici so zasedena.

Pripravili smo gradivo za učitelje in starše, ki prinaša kup idej za ustvarjanje, igro in učenje ob filmu Koko in duhovi. Avtorica gradiva je Majda Koren.

Koko in duhovi 7+   
Pedagoško gradivo
(16 stranic)
http://www.kinodvor.org/media/koko_in_duhovi_pg.pdf

 

Citat:

Binkošti ali praznik Svetega Duha
 http://sl.wikipedia.org/wiki/Binko%C5%A1ti
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vide(l)o:
Koko i duhovi – kino trailer, 01:40