Podravina ma mila (g)astronomska (2)

Pregled tisKAJna
Citat:

A kaj da danas kuham? (51)

Podravino moja mila gastronomska (1)

Pa mi Podravci imamo zapraf sve. Čuvene svatovske i druge juhe, mesa kakvo ti Bog hoće, kolačima niko nezna broja a fala Bogu i kojekakve pijače.

http://www.forumgorica.com/kajkavski/hr-kaj-ne-lepa-nasa-kajkavska-tiskajne/msg45163/#msg45163

Coolinarka, 09.04.2012.

A kaj da danas kuham? (52)

Podravino moja mila gastronomska (2)

Pri nama doma je i danas za svetke na stolu raca ili guska. Nekak nam bolje pašu nego pura, a kak smo mala familija pura nam je preveć. Uz te dve ptice meni su vam najbolji prilog: mlinci. Moraju biti spečeni doma, moraju biti tanki i svakak dovršeni v onoj mašći od pečenja.

Piše Ivan Ferenčak – ivan944

Imam nekak osjećaj da su Podravske kuharice imale jako slične jelovnike, naročito v nedelu i za svetke.I dan danas se dobro sećam kak je to pri nama doma zgledalo. Posle fruštuka mama je krenula na spremanje obeda. V ljetno doba bi vlovila piceka, očupala mu vrata i malo ga priklala. Krv je naravno pustila v ranjglicu i to je mam išlo na pečenje. Ste to kad jeli? Delikatesa. Od tog piceka je mama iskoristila sve: od sitniša (jetrica, želudec, drape, vrhovi krila, kosti pri trclu i vrat) je napravila juhu z vrhnjem a sve ostalo se je spohalo. Ali kak? Za prezle nismo onda ni znali nego se je pohalo samo z brašnom i jajcima. Užival sam posebno u onoj obleki od pohanja, pa sam to znal ukrasti i prije nego su pohanci bili servirani. Prilog je obično bil krumpir i to najčešće u onoj masti od pohanja. Imal je nekak poseban okus. Kolači su bili navek nekakvi domaći, a moj je stari obožaval sve kolače, a posebno digance z orehima ili makom, kifle ili buftle s pekmezom, a bil je jako zadovoljan s običnim prostim pogačicama. Druga varijanta obeda su bili pohani svinjski šnicli ili krmenadli, naravno z puno krumpira. Posebno je bil fini krumpir koji se je pekel u onoj masti posle pečenog piceka ili krmenadla v komadu. I svakak puno šalate uz to. Zimski jelovnik se je malo ipak razlikoval od onog proljetno-ljetnog. Jelo se više krmetine iz paca koja je meni i danas prefina. Probajte ostaviti v pacu komad krmenadla ili vratine jedno 10-15 dana i onda ga skuhajte. Uz to meni strašno paše restani krumpir i kiseli vugorki. To meso z paca je dobro čak i pohano jer ima jednu posebnu aromu i pikantnost. Suho meso je pak imalo posebne čari. Kuhani suhi buncek ili kuhana rebra uz restani ili pire krumpir su mi dandanas posebni. No nekaj nisam nikak mogel baš podnesti. Pri hiži jednog mojeg strica se je čak i juha delala od suhog mesa. Tak nekaj teško nisam posle nikad jel. Nemojte ni probati tak nekaj. Malo veći svetki su bili rezervirani za racu, gusku ili puru a posebna je fešta bil odojek. Pri nama doma je i danas za svetke na stolu raca ili guska. Nekak nam bolje pašu nego pura, a kak smo mala familija pura nam je preveć. Uz te dve ptice meni su vam najbolji prilog: mlinci. Moraju biti spečeni doma, moraju biti tanki i svakak dovršeni v onoj mašći od pečenja. Ak su još dobro začinjeni nema bolšega. Kolko god sam po svetu kojekaj jel, nekaj slično mlincima nisam jel. Ak se ne varam to je i priznati hrvatski proizvod. Mogli bi mi Podravci prijaviti kojekaj za poznati hrvatski proizvod samo se navek prekasno toga setimo.

Pondelek

Juha: Juha z vrćaka; fala Bogu kojekakve zelenjave ima u izobilju
Glavno jelo: Blitva na podravski način, uz to spohajte samo kruh, mesa je za vikend bilo preveć
Desert: Siguran sam da imate od Vuzma kolača za celi tjedan

Tork

Juha/Glavno jelo: Ćoravi gulaš; da nebi pod zubima škripal denite malo šarenoga špekeca ili par kobasi
Desert: Ovaj posni obed pojačajte z nekakvim palačinkama

Sreda

Ovo bi mogel biti jelovnik za nedelu a vi napravite kak oćete.
Predjelo: Skuhajte sušeni buncek, narežite na veće kockice i spohajte. Uz to napravite nekaj ala tartar umak na podravski način z puno češnjaka i vrhnja.
Glavno jelo: Juneći flam u saftu od češnjaka i špecli. (Pitajte nekoju baku kaj su špecli)
Desert: Tu morate popiti nekaj konkretno.

Četrtek

Juha/Glavno jelo: Prisiljeno zelje z paradajzom. Ja najprije zdinstam malo nekakvoga mesa i na to hitim kuhano zelje i ostalo kaj v to već ide.
Desert: Nekaj osvežavajuće: recimo ledeni čaj.

Petek

Juha: Ak imate sreće bute dobili frišku rečnu ribu. Od glavi i repa i fajn povrća napravite povrtno-riblju juhu.
Glavno jelo: Najbolje delove ribe uvaljajte u smjesu od kuruznog i belog brašna, soli, vegete i crvene paprike i v reš spečite. Za prilog paše i krumpir i grah šalata.
Desert: Sve osim čaše vina bi bil greh popiti.

Subota

Kak i prošlu subotu najte ostati doma. Ote nekam v prirodu.
Predjelo: malo špeka ili jegera, koja prga, malo luka, malo kuruznoga kruha i koji klipić. Do obeda bute zdržali.
Glavno jelo: Izaberite kaj vam je lakše i brže napraviti: roštilj ili peka. Mi bumo roštiljali.
Desert: Tekućine sigurno imate u izobilju. Žene se nek pobrinu za nekakav kolač

Nedela

Juha: Juha od racinog sitniša
Glavno jelo: Pečena raca, mlinci ili hajdinska kaša, šalata
Desert: A kaj drugo nego diganci z orehima; sve skupa zalejte z gemištom

http://www.coolinarika.com/clanak/a-kaj-da-danas-kuham-52/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pismo-hrana: «A kaj da danas kuham? »
http://www.coolinarika.com/klub/ivan944/clanci/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

TS Oblaki – Raca plava po Dravi, 01:55
Tamburaški festival Buševec 2008