Škorpioni, buve, muve, vuši i stenice

Pregled tisKAJna

 

Zagorski list
e-vundano: 26.07.2012.
 
Dnevnik tate Bena

Škorpion

Žena si je natočila liker od višnji, a ja gemišt. I to pravi, h kupicu od tri deci. Malo dalje sused s broja 7 isto tak sedi vani i pije gemišt. A moj gemišt se nije videl s njegove točke gledišta jer je bil zaklonjen s nekakvom zelenjavom kaj je još pokojna baka posadila. I pita on mene e si bum spil gemišt. Zdignem ja skoro punu čašu, spil sam morti dva-tri gutljaja i objasnim mu da pravi Zagorec nemre ni na moru biti bez svojeg domačeg vina. No dobro, tatino je vino.

Piše:Tomislav Benčić

Škorpion je jedna opasna životinja. Naročito ak vas hpiči. Tu pri nama ih baš i nema, ali tam na moru ih ima. Ne morate biti strahu nije me niti jen hpičil. Niti hgrizel. Kaj god da škorpioni delaju. Jedan mali škorpion je bil tam na moru, na največem jadranskom otoku povod za jedno susjedsko druženje.
 
Probajte si prvo predočiti jednu tipičnu primorsku ulicu. Vuska je, sa h kamenu, kamene hiže kaj su jedna do druge. I jednu večer si žena i ja sednemo ispred hiže. Žena si je natočila liker od višnji, a ja gemišt. I to pravi, h kupicu od tri deci. Malo dalje sused s broja 7 isto tak sedi vani i pije gemišt. A moj gemišt se nije videl s njegove točke gledišta jer je bil zaklonjen s nekakvom zelenjavom kaj je još pokojna baka posadila. I pita on mene e si bum spil gemišt. Zdignem ja skoro punu čašu, spil sam morti dva-tri gutljaja i objasnim mu da pravi Zagorec nemre ni na moru biti bez svojeg domačeg vina. No, dobro tatino je vino.
 
U međuvremenu je i sused z broja 5 zišel van z hiže i čaka ženu da ideju h šetnju. Baš h to vrijeme zagledamo na zidu hiže (broj 3) malog škorpiona. Zemem fotoaparat i poslikam ga onak za uspomenu. Pita sused s broja 5 da kaj slikam. Velim mu da sam slikal škorpiona, a on na to odmahne kaj da sam tu pri nama slikal muhu. Kad je več došel do mene zmislil sam se da sam mu dan prije obečal da bu probal moju rakiju od suhih smokvi.
 
Taj dan kad sam mu to obečal nije več štel piti jer sam mu prije toga dal rakiju od normalnih smokvi za piti. Počel se opet nekaj izmotavati, ali kak mu još žena nije zišla van z hiže pristal je probati. Probal je, pohvalil je rakijicu da je dobra i malo smo se pospominali kak gdo dela takve rakije. Pa se zmislil da ima još rakije od orehi i da onda mi moramo to probati. Sused s broja 7 nije štel rakije jer je rekel da neče betonirati i da bu ostal na gemištima.
 
Ni prešlo ni minuta-dvije kad se iz pravca rive pojavil sused s broja 8. To jest več nišči ne živi na broju 8 nego je kćer od tog suseda tam napravila apartmane, a oni živiju malo dalje na broju 17. Zapraf od svih spomenutih tam živi samo sused s broja 5, dok smo svi ostali kak bi tam rekli furešti.
 
Onda smo sused s broja 5 i ja ponudili suseda s broja 8 s naši rakicijama, kaj ovome nije teško palo, ali mu je nakon par rakija dosta teško selo, pa se več počel i za galender loviti da ne zgubi ravnotežu. Bi on još ostal z nama, ali je zagledal ženu, kćer i hnuka i rekel da mora iti i krenul je prema doma. Ipak je još stal i pri susedu s broja 7 i ž njim si gemišt spil.
 
A da nisam krenul slikat škorpiona, valjda se i ne bi tak ljepo družili.

Zvir:
http://www.zagorje.com/kolumne/pregled/dnevnik-tate-bena-skorpion

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Škorpioni, buve, muve, vuši i stenice, se to ide v beli Zagreb grad …

Zvonko Markovinovic – Mimi – Bezi Jankec, 01:13