Delal Zlatar: Osvrt na 11. krapinsko kajkavsko spravišče

Osavrit na 11. krapinsko kajkavsko spravišče

 

Škoda da se na zlatarskomu krugovalu nesu setili sledeču informaciju vundati na kajkavskomu…

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Radio Zlatar
e-vundano: 04.09.2012.

ODRŽAN 11. ZNANSTVENI SKUP O KAJKAVSKOM JEZIKU
 
Skup i izlagači pokazuju javnosti kako ima znanstvenog interesa kod pojedinih znanstvenika baš na polju kajkavštine, koja je danas, dobrim dijelom na margini vrijednosnih sudova u našem društvu, bilo u školskom bilo u sveučilišnom sustavu, istaknuo je prof. Jembrih. Poručio je kako kajkavski jezik treba maknuti s margina, odnosno vratiti ga u vrijednosnu svijest našeg poimanja.

U Krapini je održan 11. znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca. Eminentni hrvatski jezični stručnjaci predstavili su svoje nove znanstvene radove na temu kajkavskog jezika. Kao što je u ime organizatora naglasio dr. Rajko Fureš, predsjednik udruge Muži zagorskog srca, riječ je o nizu značajnih radova koji će dati novi zamah izučavanju kajkavskog jezika, književnosti i kulture. Prema riječima poznatog jezikoslovca, prof. Alojza Jembriha, ovaj skup je značajan po tome što već 11. godinu promiče vrijednosne sudove o kajkavštini, gledano kroz povijest i gledano kroz današnjicu. Skup i izlagači pokazuju javnosti kako ima znanstvenog interesa kod pojedinih znanstvenika baš na polju kajkavštine, koja je danas, dobrim dijelom na margini vrijednosnih sudova u našem društvu, bilo u školskom bilo u sveučilišnom sustavu, istaknuo je prof. Jembrih. Poručio je kako kajkavski jezik treba maknuti s margina, odnosno vratiti ga u vrijednosnu svijest našeg poimanja. Među izlagačima znanstvenog skupa, bili su poznati jezikoslovci i povjesničari Ivo Kalinski, Joža Skok, Katarina Novak, Mijo Korade i drugi. Prije samih izlaganja predstavljeno je novo djelo istaknutog jezikoslovca Jože Skoka „Garestinski Hortus verbi“.

Zvir:
http://test.radio-zlatar.hr/go.php?go=novosti&ID=3316

 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lucija Jelušić “KAJ”-ZLATAR 2009., 03:30
Lucija Jelušić “KAJ ” Avutor glazbe – Lucija Jelušič, v beglajtu tamburaškoga orkestra HRT-a pod pelajnem Siniše Leopolda
http://www.youtube.com/watch?v=uneMdXNBXek