Prilok vu Ginisovoj knigi

Pregled tisKAJna

 

Međimurske novine,
e-vundato: 10.09.2012.
 
Premišlavanje Jožeka radnika

Prilok vu Ginisovoj knigi

Priločki gracki načelnik, gospon Dragec Glavinov, je zrihtal građevinsko dozvolo za Osterajh fabriko šolci (LK: cipelišov) za sam dva tjedne i tak je stiha, stiha ušel vu Ginisovo knigo rekordov. Dok sam po Čakovco falil Priločance kak so fletno zbiksali to dozvolo, napali so me fraj umjetniki, pre čakoski gracki vuri, kak je to nej nikša sreča za Prilok i Priločance jerbo je to zmazani posel i zmazana fabrika.
Falš. Pak vu Priloko se bodo delali sam novi i čisti šolci, i to za izvoz, i nega nikaj zmazanoga vu tem poslo. Pak kaj oni očejo, pak i vu Gorčano imajo takšo čisto fabriko za šolce. I to na leta.

Minister Jakovina se dela norca z toga kaj „seljaki“ (čiataj HSS) skupljajo potpise i očejo kaj bi Vlada zmenšala PDV-a na hrano i to sam zbogradi toga kaj so „seljaki“ bili na vlasti dvanaest let i nigdar jim je to nej na pamet palo. Minister se pozabil posipati z pepelom i priznati gda so jegovi „kukurikači“ zdigli ceno plino i to tre platiti, zdigli so ceno struji i to tre platiti, zdigli so pedeveja i to tre platiti, a i cene hrane se vsaki den smickajo prema gori. Predi je ljudima, dok so vse poplatili, ostalo i za jesti, a ve jim ostaja sam za kruh i mleko. I nej se tre zbogradi toga srditi i norca delati, nek biračko telo samo odluči kaj oče i nek rečejo je li imajo kaj jesti ili pak nemajo?

I nas vu lepom malom Međimorjo je dežđ zbegaval tak gda je suša pobrala vejč od pol onoga kaj je ovo leto trebalo zrasti. Dok so seljaki prijavili kuliko so gde kvarni zišlo je na to gda so nej huje prešli oni vu Nedeliščo, Strahoninco, Maloj Sobotici, Kotoribi i vu Grado Čakovco. Dok je to zazvedil župan je mam proglasil elementarno nevolo, a verjem gda so te opčine nej nastradale zbogradi toga kaj je tam esdepe na vlasti!?

Gda se čovek malo prešpancera po Čakovco ima kaj videti. Dela se na vse strane, popravlajo se trotari, popravlajo se vulice, dečja igrališča, popravljal se vrtec, lišpajo se škole vrteci, popravlja se krov na Časničkomo domo… Vse je najempot živnulo, a do fčera ga nej bilo penez niti za lek. Prvo kaj mi je palo na pamet je to: brzčas je gradonačelnik Šalamon dobil na loto?

Dela se na vse strane, a nikak gda se popravijo hupseri na vulici polek autobusnoga kolodvora i Macanovoga doma . Najme kaj, o temo smo se več spominali, i mi, a i čakoski gracki večniki, kak so, pred par let, Čakomovi težaki zeli fkrej rubnike polek ceste kaj bodo invalidi leži išli prek ceste, a unda je ondašnji glavni međimorski cestar, gospon Šarić, navlekel hupsere tak gda ve invalidi idejo z trotara vu grabo, z grabe na hupser, z hupsera vu grabo, a z grabe na trotar z druge strane vulice. Minuli tjeden sam tak gledal jedno starešo mamico štera je rivala kolca pred sobom i po temaj bregecaj i grabaj je pala. Verjem gda je zadji cajt kaj se to zravna kaj bodo vsi šteri hodajo pešice mogli normalno hodati prek ceste, kak oni zdravi, tak i oni z kolcaj. A vsi znamo gda po temaj zebraj (čitaj: hupseraj) prejde jako čuda ljudi, a još več ženi jerbo je tu autobusni kolodvor, tu se ide v bolnico i tu je nejprometneša vulica. Verjem gda bode of dobiček na loto dostik kaj se i to popravi.

Rekel sam več gda se, po celomo Čakovco, popravlajo i igrališča za deco. To je jako lepo i dobro i to tre pofaliti kaj se deca imajo gde igrati. No, nebrem nikak razmeti zakaj se na tim igrališčima smejo igrati sam deca do dvanaest let. A kaj se z starešom decom? Kuliko je meni poznato nešterni odrastejo z 12 let, nešterni z 13 ili pak 14, a nešterni nigdar. A kaj bodemo z onima kaj ostanejo deca zanavek? I kam nek idejo oni z 13 ili 14 let? Nebrejo vu park jerbo so premladi i nema jim što pijačo kupiti. Bil sam vam na čakoskomo Jugo i sosed je natiral z igrališča vse stareše od 12 let. A labodo so ritali. Mortik se to naprajlo zbog kilaže? Ali vsi znamo gda kilaža navek ne dohaja z letima. No to je još nej vse. Mi po dnevo tiramo z igrališča one malo stareše i puneše kaj ne bi spotrli igračke, a navečer dojdejo puca i dečko šteri se skup nušejo na jednoj nihaljki. I nihaljka zdrži tak dugo dok zdrži, dok joj ne poči kičma. Jim je lepo i nišči jim nikaj ne vupa reči ak neče kaj ga nekam pošlejo. Teško je tu biti spameten i delati po pravici. No, ali me ipak gvinta to: kak dugo so naša deca deca?

Počelo je novo školsko leto, kak za naše đake tak i za navučitele i navučitelice. Nej znati komo je teži palo kaj je ferije tak fletno minulo? Najbrž so nejhuje prešli roditeli šteri so morali kupiti knige, taške, patike, opravo za svojo deco, tak gda je to još jeden udar na, ionak, na pol prazen žep. To vse tre zdržati, za deco navek moramo meti, pak makar nam posle ne ostane niti za jesti. I unda se minister Jakovina čudi zakaj bi „seljaki“ šteli zmenšati pedeveja na hrano? Sam zato kaj bi ljudi meli kaj jesti. A kaj tre još nekši drugi razlog?

Priločki gracki načelnik, gospon Dragec Glavinov, je zrihtal građevinsko dozvolo za Osterajh fabriko šolci (LK: cipelišov) za sam dva tjedne i tak je stiha, stiha ušel vu Ginisovo knigo rekordov. Dok sam po Čakovco falil Priločance kak so fletno zbiksali to dozvolo, napali so me fraj umjetniki, pre čakoski gracki vuri, kak je to nej nikša sreča za Prilok i Priločance jerbo je to zmazani posel i zmazana fabrika. Nejsam znal kaj reči i stal sam dva korake nazaj, ali sam mam nazval pajdaša vu Prilok i to sam mo zbajal kaj pripoveda čakoski  glas naroda. Nasmejal se i to na glas, a unda mi je počel nametati jalnuše i kak se njikaj ne razmem vu šolce, a na vse zadje mi je otpovedal: Pak vu Priloko se bodo delali sam novi i čisti šolci, i to za izvoz, i nega nikaj zmazanoga vu tem poslo. Mam mi je vse bilo jasno. Restiral sam ove umjetnike pre vuri šteri so šteli z mene hrmaka naprajti i posvaditi me z pajdašom z Priloka. Prekesno sam se zmislil: Pak kaj oni očejo, pak i vu Gorčano imajo takšo čisto fabriko za šolce. I to na leta.
http://www.emedjimurje.hr/gospodarstvo/hrvatska-se-divi-u-prelogu-gotovo-nema-nezaposlenih

Ipak bodo se, na vse zadje, sredjoškolci i sredjoškoljke vozili vu školo zabadaf, kaj znači gda je prvi minister Čačić govoril istino na Belici dok je otpiral dvorano. Toplo se nadjam gda naši đaki nebodo hodali vu školo zabadaf?

Zvir:
http://www.mnovine.biz/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=14409:prilok-vu-ginisovoj-knigi&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56 sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine887i?mode=embed&layout=grey .
i(l) str. 56 sim:
http://www.mnovine.biz/images/pdf/887/mnovine887i.pdf

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Setala se fajna Mara KUD Prelog, 02:47