(Hill)arija (Clin)ton po gradiščanski

Kaj išče Gradišče (Gradišće, Burgenland)

 

01/11/2012
HRVATSKE NOVINE
Tajednik Gradišćanskih Hrvatov

Hillary Clinton stiže u Zagreb

Američka državna tajnica Hillary Clinton stiže 2. novembra u službeni posjet Hrvatskoj, savezniku u NATO-u i mirovnoj misiji u Afganistanu te partneru u regiji kojega Sjedinjene Američke Države snažno podupiru na putu u Europsku uniju, potvrdjeno je prošli tajedan iz hrvatskih državnih institucijov.
 

WASHINGTON / ZAGREB — Clinton u svoj prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po sjeveru Afrike i Balkanu, ka uključuje Alžir, BiH, Srbiju, Kosovo i Albaniju.
 
Državna tajnica će s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslov Vesnom Pusić razgovarati o ulogi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, nje ulasku u EU iduće ljeto, kao i o gospodarski odnosi ovih dvih zemalj.
 
Clinton je u marcu izjavila da je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlantske zajednice s kim ćedu Sjedinjene Države zajednički djelati na rješavanju globalnih problemov.
 
„Snažno podupiramo brojne reforme ke je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlantske zajednice“, rekla je tada Clinton uoči sastanka s ministricom Pusić tr pozdravila „napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu ku ima u regiji“.
 
Pusić je bila prva visoka dužnosnica nove koalicijske vlade koja je pozvana u Washington, nepune tri misece od formiranja vlade Zorana Milanovića ča se je tumačilo kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti, ku američka administracija pridaje odnosem sa Zagrebom.
 
Očekuje se da će jedna od temov razgovorov petak, 2. novembra u Zagrebu biti i moguće ukidanje američkih vizov za hrvatske državljane. Hrvatska ispunjava većinu kriterijov za ukidanje vize, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjevov od 6,3 posto, dvostruko već od dopušćenih 3 posto.
 
Američki vojni i civilni dužnosniki većkratno su isticali značajan doprinos Hrvatske u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu kade sudjeluje s 320 vojnikov od ukupno 104.000 pripadnikov operacije, uglavnom Amerikancev.
U NATO-ovoj misiji, ka bi pak tribala završiti povlačenjem medjunarodnih snag 2014., Hrvatska je zadužena za uvježbavanje pripadnikov afganistanske vojske i policije tr će, prema dogovoru saveznikov na poslidnjem summitu NATO-a u Chicagu u Sjedinjeni Američki Država nastaviti s tim angažmanom i potom kad odgovornost za sigurnost zemlje preuzmu domaće snage.
(uredn.)

http://hrvatskenovine.at/clanak/01-11-2012/hillary-clinton-stize-u-zagreb

Turopolska forumgorica
Gradišće i Turopoliščě / Burgenland und Turenland

http://www.forumgorica.com/kajkavski/gradisce-i-turopolisce-burgenland-und-turenland/msg46828/#msg46828

Hillary na Bregani

Zvonko Špišić – Suza za Zagorske brege, 03:52