Davos: (i) čaroben breg Tomaša Muža (Thomasa Manna)

Vundano: 27.01.2013. 

SPRAVIŠČE MOČNIKOV – 2500 UZVANIKOV Z 100 ZEMLI RASPRAVLA O DOJDUČNOSTI SVETA

Mondeno zimovališče Davos – čaroben breg ka(l)pitalizma

Do ne bar jemput pozvan v Davos, ne velki igrač v političkomu, gospodarskomu i društvenom živlejnu globalizeranoga sveta

Piše: Antonio Mandir/VLM

Tekst vuz sliku:
V grad(e)cu od 11.000 stanovnikov, ruku pod ruku špancerali su se Barack Obama, Angela Merkel, Bill Gates, Bono Vox…

Bilo je leto 1913. Jen od najvekše nemačke (s)pisatelov, nobelovec Thomas Mann, baš je svega glavnoga junaka, od sega trudnega Hansa Castorpa, poslal na rehabilitaciju v Davos. Žrtva vubrzanoga živlejna, Castorp je v Davos došel na trotjedni tretman v sanatorij, al je na koncu ostal sedem let.

 Minulo je daklem točno sto let otkak je Thomas Mann v svem remek-delu “Čarobni breg” (Der Zauberberg) Davos, mali švicarski gradec v Alpa, narisal na društveni zemlovid sveta. A več 42 lete v tem se mestu održava Svetski gospodarski forum teri okupla gospodarsku, političku i društvenu elitu ter se one teri nemru zamisliti živlejne bez bleščejna (glamura). I baš kak v Mannovomu romanu, i glavni liki v Davosu več više od četiri desetletj raspravlaju o moralnem problemem i idejam – humanističko-demokratske i reakcionarno-autoritativne poglede na svet. Vutemelitel Foruma Klaus Schwab postavil je još leta 1971. cil Davosa – “barem malo popraviti svet v teromu živimo”.

 “Preteklost i dojdučnost univerzuma”, “Žene v procesu gospodarske odlučivajn”… neke su od 200 tem o terem je v pretekla četiri dana raspravlalo 2500 uzvanikov z 100 zemli sveta.

Nastavek:
http://www.vecernji.hr/vijesti/mondeno-zimovaliste-davos-carobni-brijeg-kapitalizma-clanak-502553

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Konec sečna 2013.
Forum na portalu
Svetski gospodarski forum leta 2013. v Davosu

Ovak je zgledala najava (na engleskomu):

World Economic Forum – Annual Meeting 2013 – Davos, Switzerland, 01:11

http://www.youtube.com/watch?v=bGogB1pKQ4Y

 

(Kraj jezera v Alpam– na bošnačkomu)
Značejne gospodarskoga foruma za hoteljere z Davosa
Značaj ekonomskog foruma za hotelijere iz Davosa Al Jazeera Balkans, 01:46

Svetski gospodarski forum v Davosu okupil je svetsku političku i korporativnu elitu na velko zadovolstvo tamošne hoteljerov. Naročito ak se zeme v obzir da je turizem več drugo leto za redom v padu, poradi jačajna švicarskoga franka.