Pepelka

KAJ & KAJ Kajzertum – Sličnost i razlikôvnost HR i SI kajkavščině

Jacob in Wilhelm Grimm:

Pepelka (kratka obnova)

Živel je bogat mož, kateremu je zbolela žena. Na smrtni postelji je mati dejala svoji hčeri, Pepelki: »Ljubo dete, ostani krotka in dobra in ljubi Bog te bo čuval, jaz pa bom gledala nate iz nebes in bom vedno v tvoji bližini.« Oče se je nato znova poročil; nova žena je s sabo pripeljala dve hčeri, ki sta bili lepi, a grdega in črnega srca. Pepelka je morala opravljati vsa hišna dela. Vedno je bila prašna in umazana od pepela. Ko je moral oče oditi na sejem, sta si pastorki zaželeli lepih oblek in biserov ter dragih kamnov. Pepelka pa si je zaželela prvi prot, ki bo očeta oplazil na poti domov. Tako ji je prinesel leskovo mladiko. Pepelka jo je zasadila na materin grob; vsak dan jo je zalivala s svojimi solzami. Zraslo je drevo, na katerega je vsakič priletela bela ptičica, ki je Pepelki uresničila vsako željo.

Nekega dne je kralj priredil tridnevno praznovanje, na katerega so bile povabljene najlepše deklice v deželi, da bi si kraljevič lahko izbral nevesto.

Seveda je hotela iti tudi Pepelka, vendar ji mačeha ni dovolila. Dajala ji je nemogoče naloge (stresla ji je skledo leče v pepel, da jo mora prebrati). Vendar je vse to opravila s pomočjo ptic. Kljub temu pa ni smela iti. Zato je prosila ptico na drevesu, da ji da obleko za na ples. Dobila je zlato in srebrno obleko, ter s svilo in srebrom izvezene čeveljce.

Na plesu jo je kraljevič takoj opazil in hotel plesati le z njo. Nihče je ni prepoznal. Po plesu je Pepelka ušla tako, da je skočila v golobnjak.

Naslednji dan se je zgodba ponovila; kraljeviču je ušla tako, da je skočila na drevo in spet je ni mogel najti.

Tretji večer je dobila še čudovitejšo obleko in zlate čeveljce. Kraljevič je dal že prej namazati stopnice s smolo, tako da je Pepelka med begom izgubila zlat čeveljček. Naslednji dan je kraljevič s pomočjo čeveljčka iskal svojo nevesto. Prva lepa sestra si je odrezala palec na nogi, da ji je bil čeveljček prav. Druga si je odrezala del pete. Vendar je ptiček na veji kraljeviča vedno opozoril, da to ni prava nevesta, saj ima kri v čeveljčku. Zadnja je poskusila še Pepelka in bil ji je kot ulit. Tako se je našla prava nevesta in vsi so bili presenečeni. Na poroki sta se hudobni sestri prilizovali Pepelki; vsaka jo je spremljala na eni strani. Goloba sta jima na poti v cerkev izkljuvala oči; tako sta zaradi hudobije in hinavščine ostali slepi vse svoje žive dni.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Pepelka

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vuz Pepelnicu

ZLATI MUZIKANTI

PEPELKA (Pepeljuga)

Kot Pepelka se mi zdiš,
pozabljena.
V pajčevino se spustiš,
omamljena.

Če želiš ti priznam,
vse ti dam,
zaplesala bova nocoj,
pravljica naj živi
in z njo ti,
do konca dni.

Daj Pepelka pleši z menoj,
za oba,
le kitara nemo igra,
pravljica oživi
in z njo ti;
Pepelka si.

Drobna vila mi pove
da čakaš me, zaman
moje jutro se začne
ko najdem te.

Če želiš ti priznam,
vse ti dam,
zaplesala bova nocoj,
pravljica naj živi
in z njo ti,
do konca dni.

Daj Pepelka pleši z menoj,
za oba,
le kitara nemo igra,
pravljica oživi
in z njo ti;
Pepelka si.

Zvir:
http://www.justsomelyrics.com/843944/Zlati-Muzikanti-Pepelka-Lyrics

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vide(l)o:
PEPEL-JUGA
POP DESIGN – Pepelka, 04:13
Pesem Ansambla “Zlati muzikanti” v priredbi skupine POP DESIGN.