Medved i ta(k-)bu

Pregled tisKAJna / Kajkavski jezek

kreativni kajkavci
2013-07-03

Medved i tabu

Pravi razlog kaj več ne poznamo praslavensku reč za Medveda je tie kaj je ta reč bila tabu. Ni se smela zgovoriti, i tak je nestala. Mesto nje je dohajala zamenica “on-ki-jede-meda”, medv(j)ed.
Najte kaj budu Kajkavske reči za Vas tabu, zgovarjajte jih puno i često i vu vsaki priliki :)

Kajkavski je Slavenski jezik, a Slavenski jeziki spadaju pod Indo-Evropske jezike. Z njimi dele puno korienov temeljnih reči, kak n.p.:

■  serdce (korien hr(i)d -heart, Herz)
■  tern (thorn, dorn),
■  isk-ati (ask)
■  zorja (surya-sanskert),
■  voulk (wolf)

No jedna stara važna reč je ni ista. Medved.

Drugi indoevropski jeziki imaju arctos, Arthu(r) (kralj Artur je bil pogansko božanstov Medveda, te je v Krščanstvu ostal sčuvani spomen na njega kak kralja), BeAr, Bär. Vsigdi imamo korien ar-kt, sam v Slavenskim jezikom nekaj zevsema drugač. Pravi razlog kaj več ne poznamo praslavensku reč za Medveda je tie kaj je ta reč bila tabu. Ni se smela zgovoriti, i tak je nestala. Mesto nje je dohajala zamenica “on-ki-jede-meda”, medv(j)ed. Očivestno je i medved bil jako božanstvo za Praslavene, tak jako da se njegvo ime ni smelo zgovoriti.

Najte kaj budu Kajkavske reči za Vas tabu, zgovarjajte jih puno i često i vu vsaki priliki :) I vučite se jih če ste pozabili. Jer budu inače nestale, a zamenice budu štokavske. No slobodno nešče i Kajkavski zna i spomina se na vetom svetu. Jer Štokavski nema monopol na komunikaciju!

Zvir:
https://www.facebook.com/notes/kreativni-kajkavci/medved-i-tabu/681792281838194

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kud Bistra – Žetva pod Medvednicu goru, 07:03