Sveta družina (familija)

Sveta družina (familija) je izraz, teri označuje družinu, teru su predstavlali Jezuš, Devica Marič (Marija) i sv. Joža (Josip).

Blagdan svete družine je liturgijsko slavje v Rimskokatoličke cirkve v čast Jezušu z Nazareta, negve matere, Blažene Device Mariču (Marije) i negvomu skrbniku sv. Jože (Josipu). Slavi se v nedelu posle Bogeka (Božiča, maloga Boga), osim če ta nedela pada na 1. sečna; onda se slavi 30. prosinca.

Čaščejne svete družine počel je mons. François de Laval, kanadski biškup v 17. stoletju .

Blagdan svete družine vpelal je papa Oroslan (Lav.os.lav) XIII. leta 1893. i odredil da se slavi v nedelu v osmine (oktave) Bogojavlajna (Svete tre kralov) iliti v nedelu med 7. sečnom i 13. sečnom. Leta 1969. je bilo odlučeno, da se slavi v nedelu posle Bogeka (Božiča, maloga Boga), ke se zadržalo do denes.

V Svete družine se odražava družinsko (familijsko) trojstvo na Zemle. japek, mamek i deca. [1]

Horvatska biškupska konferencija je odredila da se v Horvatske, na blagdan Svete Družine slavi i dan iselenikov, kajti je i Sveta družina sprobala izseleništvo prilikum bežajna v Egipat. [2]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveta_obitelj

Medmrežna propoved:
Sveta Družina Jezuša, Mariča (Marije) i Jože (Josipa)

Prvu nedelu iza Bogeka (Božiča, maloga Boga) slavimo blagdan Svete družine (familije): Jezuša, Mariča (Marije) i Jože (Josipa). Prikladno je slaviti Svetu družinu v Bogekove (božične) cajte. Bogek (Božič) je baš družinski (familijski) blagdan.

Nastavek (na ŠTAndardu):

Osnovna je poruka Božića: prihvatiti Isusa. Svima koji ga primiše (prihvatiše) dade moć da postanu djeca Božja. Ono što je osnovno u svakoj obitelji jest uzajamno prihvaćanje. Potrebno je da se prihvatimo uzajamno i da se stavimo na raspolaganje jedni drugima. Tko to može i tako čini, taj ostvaruje poruku Božića.

Tako nam Božić pomaže da bolje shvatimo obitelj. Božić nam daje snagu da u obiteljima jedni druge prihvaćamo jer je i nas Bog prihvatio u Kristu. Obitelj nas uči da se međusobno pri­hvaćamo, da upoznamo zakon života i da se sta­vimo na raspolaganje jedni drugima. Obiteljski život očitovanje je Božjeg života. Jedini put da očuvamo naše obitelji jest ljubav, razumijevanje, milosrđe i posvemašnja dobrota.

Obitelj je nepresušno vrelo svetosti, ljubavi i života – prva i najveća životna škola. Ona je bila i ostala glavni i najvažniji životni zadatak. Obitelj je početak, izvor i korijen ljudskoga društva, Crkve i domovine. Sudbina naše Crkve i domovine ovisi o stanju obiteljskoga života. Najvažnije u čovjeku gradilo se, gradi se i uvijek će se graditi u obitelji.

Najdublje radosti i najteže žalosti pruža nam život u obitelji. U obitelji se živi dubina našega života. Jednostavno, bez obitelji, bez obiteljskoga ozračja, nezamisliv je istinski pravi ljudski život. Bog nas susreće u obiteljskom životu.

Bog – neizmjerna ljubav – zamislio je obitelj kao mali kutak raja u ovoj suznoj dolini. Sam Bog se utjelovio – postao čovjekom u nazaretskoj obitelji. Došao je k nama da bi ovu zemlju pretvorio u raj, a sve ljude u jednu veliku Božju obitelj. Zato smo u Isusu svi braća i sestre, djeca nebeskoga Oca. Obitelj je svetište i ognjište ljubavi. Moramo je čuvati.

Kriza koja je zahvatila sva područja života, posebice je zahvatila obitelj. Tako kažemo da se za obitelj došla teška i sudbonosna vremena. Obitelj je toliko uzdrmana i ugrožena da joj je teško naći lijeka. Svaka se četvrta, treća, gotovo već i druga obitelj raspada. Sve je manje ljubavi i sreće, vjernosti i radosti.

Obitelj sve više razara i uništava nevjera i razvrat, rastave i abortusi. Mnoga djeca su ovisna o drogi, alkoholu i drugim porocima. Novine, razna piskarala, pornografski časopisi, TV uvelike uzrokuju propadanje obitelji i ubijaju obiteljsko ozračje i duh.

Slušamo svaki dan kako se jedni drugima tužimo: obitelji su postale nesretne, bolesne, ranjene, u krizi su i raspadaju se. Nitko nikoga ne sluša, još manje poštuje. Svatko misli da je on najpametniji. Roditelji za sve optužuju djecu, djeca se stalno tuže na roditelje.  Stariji i mlađi se nikako ne razumiju, stalno su u „hladnom ratu”. Time se ništa ne rješava. Naprotiv problem postaje još veći i teži.

Zašto je obitelj zapala u krizu i zašto je došla ta opaka bolest? Zato što su obitelji izgubile Isusa Krista. On je temelj i oslonac svake obitelji.  Nestalo je Duha Božjega, spremnosti na žrtvu, samoodricanja. Vjera je oslabila i kod nekih potpuno iščezla. Molitva se ugasila. Crkva je Kristova zabrinuta za obitelj i zove nas da se vratimo Bogu.

Tajna obiteljske sreće stoji u poštivanju Boga i njegovih zapovijedi. Unesimo u obitelji Kristovo Evanđelje i njegov Duh. Posvetimo se preko Bezgrješnoga Srca Marijina Isusovu Srcu!

Nemojte misliti da je sreća u obitelji i budućnost djece osigurana tamo gdje u kuću ulazi dosta novaca, pa bile to kune, marke, dolari. Ne mislite da je sreća u obitelji osigurana time što je u kuću unesen novi namještaj. Sve to može biti dobro i korisno, ali nije dovoljno da te zaštiti od nesloge i jada.

Ponekad su djeca, teret, žrtva, patnja, ali i životna sreća. Doista su sreća na zemlji i ona će biti vratar koji će otvoriti nebo i put k vječnoj sreći ako ih se prima iz Božje ruke i odgoja ih se za Boga. Sav novac koji se stječe na zemlji, sva djela koja se stvaraju, sve kuće koje se grade, sve što se u kuće unosi i nabavlja sve će to vrijeme odnijeti, ali ono što će nas neprestano činiti sretnima i zadovoljnima jest međusobna sloga i valjano odgojena djeca. Ako ovoga nema, sve drugo ne vrijedi ništa.

I mladi su pozvani ljubiti i poštivati svoje starije, biti uvijek ljubazni s njima, razgovarati s njima, pozorno ih slušati, što govore, makar je to sto puta ista stvar koju slušamo.

Biti im stalno zahvalan, znati prijeći preko njihovih slabosti, nesavršenosti i nespretnosti.

Korisno je poslušati njihove savjete i ne prezirati njihovo iskustvo.

Isplati se brinuti se za njih i njegovati ih kad su bolesni. To su oni zaslužili. Hvale vrijedno je pomagati im uvijek kad god je to potrebno. Ako su daleko, trebalo bi ih pohoditi, javiti im se kartom i pismima! Imati malo vremena za njih. Neka zajednička molitva u obitelji bude ona Božja kišica koja će gasiti nezadovoljstvo, neslogu…

Sveta Obitelj nas uči da je sreća u duhovnom bogatstvu.

http://www.dnevno.hr/vjera/duhovnost/110029-web-propovijed-sveta-obitelj-isusa-marije-i-josipa.html

* * * * * * * * * *

Sagrada Familia
Bazilika Svete družine, katalonski: Temple Expiatori de la Sagrada Família, v Barcelone je krunsko remek delo arhitekta Antonija Gaudíja, maker je ostala nedovršena posle negve (i)znenadne smrti.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Familia

O, kakva to svetlost, 03:20

FA Šiljakovina
Bogekov (Božični) koncert 29.12.2012.
Župna cirkva Vuzvišejna Svetoga Križa, Kraveska (Kravarsko)