Zakaj nas nišči nikaj ne pita???!

Kak se nam vse (to) kaže, cugle naše međimorske vlasti, i ne sam naše, bodo vu Varaždino i unda bodemo meli ono protiv čega smo se borili od stoletja sedmog, a to je kaj nam bode Zagorec glavni, očem reči, poverenik za Međimorje.

 

Međimurske novine, br. 966, 21.03.2014.
e-vundano 26.03.2014.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

Zakaj nas nišči nikaj ne pita???!

Točno 95 let je minulo od kak se je Međimorje, očem reči, od kak so naši prajapice i pramamice ftrgli lanaca z šterim so jiv zvezali Mađari za sebe i prepojili so se Lepoj našoj.
Kak se nam vse (to) kaže, cugle naše međimorske vlasti, i ne sam naše, bodo vu Varaždino i unda bodemo meli ono protiv čega smo se borili od stoletja sedmog, a to je kaj nam bode Zagorec glavni, očem reči, poverenik za Međimorje. Ak smo se znali pred 95 let brigati za sebe unda znamo i ve da smo čuda spametneši. Jedino me to gvinta i zbogradi toga mi moj črvek neda spati: Zakaj nas nišči nikaj ne pita??!!

Kakša je razlika između 1919. i 2014. leta. Ne bodete veruvali, ali točno 95 let. Točno tuliko let je minulo od kak se je Međimorje, očem reči, od kak so naši prajapice i pramamice ftrgli lanaca z šterim so jiv zvezali Mađari za sebe i prepojili so se Lepoj našoj.  Bil je to veliki svetek za vse Međimorce kaj so, posle hajdig let, znova došli dimo gde so več bili naši brati po krvi, Hrvati, a vsi skupa smo se, onak prek noči, našli vu novo zafremanoj državi Srbov, Hrvatov i Slovencov. Mam po tem smo dobili i poverenika za naš falaček zemle međimorske, očem reči, za nejlepši cvetnjak na sveto med dvemi vodami. Bil je to Ivek Novakov, međimorec z Macinca, šteri je delal i živel kak gastarbajter v Čakovco, kak je to vsima poznato vu našemo krajo. Isto tak vsi znamo da je država SHS bila kraljevina, štera je ne poznala demokracijo vu kakšoj mi denes živimo. A denes vam je to čistam nekak drugač! Mi vsi živimo v demokraciji, a drugi nam kapo krojijo. I ne sam kapo, jerbo so nam kola genula doli z brega. Nejpredi smo se borili za Lejpo našo protiv naših sosedov z Istoka, šteri so jo šteli za sebe. Dok smo jo izborili jeden čas je bila naša, a unda smo jo poslali v Evropo za sneho. Neje dugo trelo čakati, a na svetlo dneva je došla nova evropska regionalizacija, očem reči, Lejpo našo so počeli falatati na čistam druge falate kak so to do ve bile županije. No, političari velijo, pak i naši Međimorci, da bodo županije ostale sam bodo bole kak bistrički bokci i dok bodo nekaj šteli morali bodo iti štečit peneze na vse strane, kak po Briselo, tak i po Zagrebo, ak bode kaj hasnilo. A denes vam je to čistam drugač. Još navek imamo župana šteri još navek ima i bukso, a ne znati kak bode to dugo trajalo i kak to bude unda dok tua demokracija, štero nam Evropa prodavle, bode zela maha. Kak se nam vse to kaže, cugle naše međimorske vlasti, i ne sam naše, bodo vu Varaždino i unda bodemo meli ono protiv čega smo se borili od stoletja sedmog, a to je kaj nam bode Zagorec glavni, očem reči, poverenik za Međimorje. Ak smo se znali pred 95 let brigati za sebe unda znamo i ve da smo čuda spametneši. Jedino me to gvinta i zbogradi toga mi moj črvek neda spati: Zakaj nas nišči nikaj ne pita??!!

Vsi znamo da so nas hadezeovci hajdig zadužili, ali isto tak znamo da so Zoki i Slavek ne mali Iveki i da so i oni hajdig podebljali duga, tak da nišči ne zna da bodemo, itak, došli na zeleno kito. Mogli bi reči da smo dužni kak Grčka. Nekaj si gruntam da so naši ministri vsi od reda spametni i vsi jako čuda znajo. No, tak bar prepovedajo. I zato si furt gruntam kak je nikomo ne palo na pamet kaj bi naše duge kandideral prema Evropskaj fondaj. Malo, malo, pak čujem kak smo ne pozobačili vse peneze štere nam je mama EU preprajla i brzčas bi bilo nejbole za vse da mi te peneze zememo i denemo tua gde smo dužni. Pak je minister Slavek pravi maher za predstečajne nagodbe, kaj maher, on je jiv japa jerbo jiv je on i zmislil, pak bi mogel v Briselo prodati to svojo inovacijo. Kuliko sam mel za čuti to je još nišči v sveto ne zmislil predi Slaveka. To je bormeš niti Grkljanaj ne palo na pamet!

Ne znati zakaj se svadijo hadezeovci i esdepeovci v čakoskoj varoši. Ili pak je to čistam vredo jerbo so jeni na vlasti, a ovi drugi jif šinfajo i očejo v red dotirati. Vsi mi znamo da dok se politčari prepucavlejo da je istina navek na sredini, očem reči, negdi izmeđo. Kak i navek vu živlejo. Hadezeovci šinfajo gracke oce kaj se nikaj ne dela, a gradonačelnik Štef je ne mogel zmagaditi, a kaj se ne bi pofalil. Nejpredi se pofalil z anglomeracijom Čakovca i kanalizacijom Novoga sela na Dravi, a to jim je vse prepravil negdašji direktor međimorskoga vodovoda Jožek (moj imejak) Zorčec šteroga so zmenili jerbo je hadezeovec. A kaj se dotikavle ovih poslof još so ne zapičili niti prvo lopato. No, nekaj drugo me gvinta i gruntam si gde se zgubilo oporabilište Totovec, posel vreden prek 30 milijonov kuni, štera je več na čekanjo duže od leto dni, a ve najempot se  gradonačelnik Štef več žnjom niti ne fali. Neso mi tu vse birke na brojo jerbo vsi znamo da je direktor državnoga Fonda za čisti zrak, gospon Miler, prijatel od našega Štefa. Brzčas je te posel pobegel gradonačelniko ili pak ga je dal svojemo zamjeniko. Pak to mora iti, jerbo što bo si pomagal, ak si nebodo partiski pajdaši i prijateli?

Na vse zadje smo ipak zazvedili kuliko Čakovčance koštajo gracki oci. To so ne mali penezi, kak veli gradonačelnik Štef, nek so to prekpreveč veliki penezi. Vsi tri koštajo porezne obveznike nekaj meje od sedemdeset jezer. I to mesečno. Kuliko i kaj, itak, tre delati za te peneze? Jako bi bil vesel kaj bi se to i vidlo kaj se dela! Ak sem ja to dobro prečital, pak gradonačelnik ima vekšo plačo od župana, a kuliko znamo, ipak, je Županija vekša, i to ne jempot, od Grada.

Ma, nek politika ide vi več znate kam, a mi pak idemo malo v Železno Goro k pajdašo Lojzo Tomšičo na vrhunski i zlatni savinjon. Morem vam reči da nam je navek bilo lepo v Lojzovoj pelnici sam je malo teško vum dojti, ak nemaš zimske gume, dok sprobaš vse te finote štere tak lepo tečejo i krepijo dušo i telo. Kaj mi drugo preostaja nek kaj čestitam Lojzo i pofalim ga za jegova vina, a posebno savinjon. Ak je on uspel med Dalmošaj dobiti zlatno kolajno onda je to duplik vredno jerbo Dalmoši teška srca nekomo priznajo da je bolši od jiv. No, ak mortik nekomo med vami ne paše savinjon, sam vi genite prema Železnoj Gori jerbo v Lojzovoj pelnici bo se, brzčas, našlo nekaj kaj paše vašemo požeroko i želoco. Savinjon ima i brata crnca, očem reči, Lojz ima i črno vino, a za žene žutoga muškatlina. Tre sam dojti i sprobati. Nišči nau žejen, a niti lačen.

V sredo, of tjeden,smo preslavili godovno svetoga Jožeka, a to je prinas v Lepoj našoj i Den moškarcov. Morem vam reči da se je nišči ne zmislil na naš moški den, a ja sam za Den ženi dosti globoko porinul roko v žep. I parpot sam spomenol, onak pre gemišteco posle obeda, ali nikaj se je ne prijelo. Nekak si gruntam da se nebrejo vse investicije vrnuti črez kratko vreme. Nejsam vupal biti preglasen jerbo sam, pred tri mesece, pozabil na on den da smo jeden drugomo kajkaj toga obečali i porinuli rinčice na prste. No, pak smo ljudi i bodemo se nekak dospomenuli.

Međimorski labodoritaši vu Tretjoj hrvaškoj ligi so alfa i omega lige, očem reči, početak i kraj. Najme kaj, mi Međimorci imamo v ligi sedem klubov, labodoritaši Međimorja so na čelo kolone, a čakoski labodoritaši so čistam na krajo i pazijo kaj ne bi što opal vum. Morem vam reči da se vsi naši klubi držijo bole doli, skupa z Čakovcom (kaj ga nej bilo strah) i oni so pravi fondoš te lige, tak da se tua liga nikak nebre vruhnuti. Tak ne bi zišlo da so se i dospomenuli. Nebrem veruvati da mi v Međimorjo imamo tak malo dobrih labodoritašov kaj vsi igrajo v Međimorjo. A falimo se da nam je labodoritanje v krvi??!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/novo/index.php?option=com_content&view=article&id=26374:zakaj-nas-nii-nikaj-ne-pita&catid=301:joek-radnik&Itemid=575
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine966i
i(l) str. 56. sim:
http://www.mnovine.hr/images/pdf/966/mnovine966i.pdf

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Imam rada Jožeka
Ansambel Bratov Avbreht – Volim Jožeka, 03:32
Festival oberkrainer glazbe Lobor 2013 www.loborfest.com