HRVATIKAN: Snimka meše kanonizacije dve pap(i)


HRVATIKAN
27.04.2014.

Poglečte snimku meše kanonizacije dve pap(i) na Laudato ITV! 
Poglečte snimku meše kanonizacije bl. pape Iviča XXIII. i bl. pape Iviča Pavla II. z Vatikana vuz hrvatsko-ŠTAndardni prevod, teru vam skup donašaju Hrvatski katolički krugoval (radio), Laudato internetska dalkovidnica (televizija), Vatikanski dalkovidnički (televizijski) centar i Krugoval (Radio) Vatikan.
 

Propoved pape Franca na slavlu kanonizacije Iviča XXIII. i Iviča Pavla II.
(v  hrvatsko-ŠTAndardnomu prevodu)

U propovijedi svečane mise na kojoj je proglasio svetima pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., papa Franjo posebno je istaknuo poslušnost Ivana XXIII. Duhu Svetomu, osobito kod pokretanja Drugoga vatikanskog sabora, a papu Ivana Pavla II. nazvao je papom obitelji. Sveti Otac istaknuo je da se “u središtu ove nedjelje, koja zaključuje osminu Uskrsa i koju je sv. Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu, nalaze slavne rane uskrsloga Isusa”.
Povezujući nedjeljna čitanja i kanonizaciju dvojice rimskih biskupa, Papa je istaknuo da su rane Kristove znak Božje ljubavi prema ljudima i nužne su za našu vjeru, kako bismo vjerovali da je Bog ljubav; zato rane na Uskrslom Gospodinu ne nestaju. Dvojica papa u svakoj su osobi koju su susretali – gledali Krista. “Sv. Ivan XXIII. i sv. Ivan Pavao II. imali su hrabrosti gledati rane Isusove, dodirivati njegove izranjene ruke i probodeni bok. Nisu se sramili tijela Kristova, nisu se sablaznili nad njim niti nad njegovim križem; nisu se sramili tijela bratova (usp. Iz 58, 7), jer su u svakom patniku vidjeli Isusa. Bili su dvojica hrabrih ljudi, posve otvoreni Duhu Svetom, pruživši svjedočanstvo Božje dobrote i njegova milosrđa Crkvi i svijetu.”
Bili su to dva hrabra čovjeka, puna Duha Svetoga i davali su cijeloj Crkvi i cijelome svijetu svjedočanstvo o Božjem milosrđu. Bili su svećenici, biskupi i pape 20. stoljeća, upoznali su tragedije, ali nisu bili pobijeđeni, snažno su vjerovali u Boga i Božje milosrđe koje se objavljuje u pet rana Kristovih. U njima je bila nada i radost koju nitko i ništa ne može oduzeti, nada i radost koju su dobili kao dar od Krista Uskrsloga i koju su obilato darovali Božjem narodu, zaključio je Papa.
Na kraju propovijedi Papa je zamolio zagovor dvojice novih svetaca i pastira Božjega naroda za Crkvu, kako bi u dvogodišnjem putu prema Sinodi o obitelji bila otvorena djelovanju Duha Svetoga u pastoralu obitelji.

http://www.youtube.com/watch?v=twqtWE0dWwk

Pogledajte snimku mise kanonizacije dvojice papa na Laudato ITV!, 02:27:43