Dejte glase našima (glas.nost, glas-nostrum)

Pred nami novi izbori. Drugo nedelo moramo iti glase davat za one šteri se bodo borili za nas v Briselo, očem reči, v Evropi. Bil bi red da mi glase damo za one šteri, isto kak i mi, hodajo v cirkvo, …..

 

 

ZVONA, Mesečni list čakovečke žup,
ROŽNAK (FILIPOVŠČAK, SVIBEN) 2014.

NEKAJ ZA ČAS KRATITI

Dejte glase našima

Pred nami novi izbori. Drugo nedelo moramo iti glase davat za one šteri se bodo borili za nas v Briselo, očem reči, v Evropi. Bil bi red da mi glase damo za one šteri, isto kak i mi, hodajo v cirkvo, a to so oni desni, štere vodi HDZ-e. Na temo listeko je i Marjana Petir, a ona je študerala teologijo i nejbole nas razme i nejbole zna vse kaj nas vjernike muoči i kaj mi očemo. Verjem da se slažete z menom da je došlo vreme kaj damo glase svojima i to tak da zaokružimo listo, a posebno tre zaokružiti i Marjano. Bole tak nek da bodemo, pak posle izborov morali iti k spovedi i tam priznati da smo zahuzali.

Negda se je i pre hiži znalo što kam spada, očem reči, gde je komo mesto. Tak ste negda ne mogli najti moškoga kaj bi stisko delala v kuhji, z fortofom na sebi i kuhačom v roki i kaj bi se motal okoli šporhota.  Moški so delali vse kaj je trelo po vuni, v koco, štali ili pak na poljo. Tak so i žene vjutro zaron, na sam sveti Vuzem, nosile v cekeraj na posvečaje šunko, hrena, jejci, kruha, kolača i to zdiganoga ili pak štruco, a moški so doma čakali na zajtrek i posle so išli k meši. Negda se je ne moglo pripetiti ono kaj sam videl na Vuzem vjutro pre meši. Imate praf, da je bilo kak negda niti ga mene nej bilo pre rani meši. Dojdem v vjutro z ženom k rani meši i vidim da i so nešterni moški donesli stroška, očem reči, finote i dobrote, na posvečaje. Vidite kaj nam je tua ravnopravnost donesla. Polek mene je stal gospon v svetešji opravi, kak se šika za Vuzem, i vum črlenoj kravati. Neje bilo lejpo od mene kaj sam zalukaval v ljucko korpico, ali negda je to jakše od čoveka, pak sam hitil oko jerbo je bila v pitanjo nova zelena korpica i to polakerana. Nejsam bogzna kaj videl, jerbo je vse bilo pokrito z salvetom i cvetje je bilo gori. Hitil sam oko još jempot, onak za vsaki slučaj, i za oko mi je zapel grljajek od flaše šteri se je naluknul vum . Kaj je bilo vu toj flaši ne bi znal reči, ali brzčas je mleko ne bilo. Najbrž je bila žganička, rekel bi po grljanjko jerbo den se po jutro pozna, a flaše po grljanjko. Mortik je gospon beteguval od nečega, pak si je i apoteko donesel na posvečaje. Vse kaj je posvečeno davle hansa, pak tak i ono vu flaši.

Na prvi maj se, več na leta, kuha bažol i deli ljudima šteri dojdejo. Tak je i ovo leto bilo pre Staromo grado gde so kuhali esdepeovci. Nebrem reči, dojde navek hajdi ljudi tak da, na vse zadje, bažol i sfali kak napriliko ovo leto i unda so ga dodelavali z vodom. To vam je isto kak da gemišta dodelavlete z vodom i unda, na vse zadje, pijete vodo, tak so i tu oni šteri so dugo spali dobili sam juhu z dva-tri bažole. Nejsam vam štel nikaj reči za one šteri so zadji došli nek za one šteri so došli prvi, a to so vam bili naši čakoski klošari. Vjutro so nejpredi, kak i vsaki den, odišli na fruštuk v samostan k gvardjano Stankijo, a posle so v sebe hitili još dve-tri porcije friškoga esdepeovoga bažola i okoli obeda so prvi dočakali premijera Milanoviča. Vidite dok se zaron stanete vse ftegnete: pre Božeko ste na zajtreko, pre esdepeovcima na obedo, a za večerjo se ide spat. Neje vsaki den prvi maj, zajtrek ili pak fruštuk jif navek počaka v kuhji pre gvardjano, a bažol, kak vsi znamo, se kuha sam jempot na leto, makar se ovo jempot čuda bole zapamti.

Ovo leto smo mi šteri hodamo v cirkvo zbavili več jene izbore i to za Župna vječa, vsaki v svoji cirkvi, a ve so pred nami novi izbori. Drugo nedelo moramo iti glase davat za one šteri se bodo borili za nas v Briselo, očem reči, v Evropi. Bil bi red da mi glase damo za one šteri, isto kak i mi, hodajo v cirkvo, a to so oni desni, štere vodi HDZ-e. Na temo listeko je i Marjana Petir, a ona je študerala teologijo i nejbole nas razme i nejbole zna vse kaj nas vjernike muoči i kaj mi očemo. Verjem da se slažete z menom da je došlo vreme kaj damo glase svojima i to tak da zaokružimo listo, a posebno tre zaokružiti i Marjano. Bole tak nek da bodemo, pak posle izborov morali iti k spovedi i tam priznati da smo zahuzali.

Vaš Tonček

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Zvir:
ZVONA, Mesečni list čakovečke žup,
Leto XVII, br.1/2, sviben 2014. l.
Nakladnik: ŽUPA SV. NIKOLE BISKUPA, ČAKOVEC,
http://www.ofm.hr/zupa_cakovec/  , http://www.ofm.hr/zupa_cakovec_jug/
Naklada 750 primerkov

 

Par pelajuče SDP-ovcov zaiskalo je promene v stranke, koalicije, …
Međimurski Tonček pak pozval je vernike da glase daju onem teri idu v cirkvu.
Rezultat ove dve naputkov je prvi Zokijov govor v cirkve:

Premijer Zoran Milanovičov  de(ne)s (2014-05-27) je prilikum opirajna nove zgrade muzeja Franjevečkoga samostana Duva Svetoga v Fojnice v BiH povedal da mu je to prvi govor teroga drži v cirkve.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/milanovica-iznenadili-u-bih-ovo-je-prvi-govor-koji-drzim-u-crkvi-941274

Kajkavski v cirkvam
Velečâsni Ivan Hrâstovičov, župnik v Loboru v Hrvackomu zâgorju, sě z svemi meštani spomina(l) kajkavski i, ke jě posebno vâžno, na mešami propovéda(l) na kajkavskomu jeziku.
http://www.zagorje.com/articles/2340/show.aspx

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

KAJKAVSKA VEČERNICA I MEŠA
a)
pdf oblik (zvirni oblik, z ilustrâcijam):
http://www.pou-zelina.hr/documents/Izdavastvo/51_Kajkavska_vecernica.pdf
b)
editérajuči oblik (ně baš lépo posložen, bez ilustrâcij)
http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg4294/#msg4294

c) Video:
Kajkavska večernica z mešum: KAJ v Zeline 2008. i 2009.

http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg21820/#msg21820

Na priliku z leta 2008. (1/5):

Kajkavska večernica KAJ v Zelini 2008. 01, 15:00
http://www.youtube.com/watch?v=rImSspAN8xk

Tvrtko Stipić – Zvon zvoni (Krapina 2009) Popevke zanavek HQ, 04:03