Mrl turopôlski prijatel don Živko Kustičov

Mrl turopôlski prijatel don Živko Kustičov
(čer mu jě v zamušu (zamužu) za Turopôlca)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Živko – Mrtevko – Živko
Fran Krsto Frankopanov: „Navik on živi ki zgine pošteno”.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MRL JE DON ŽIVKO KUSTIČOV

Neustrašlivi glas Cirkve v Hrvatov

Des, (v) sobotu 19. srpna, v Zagrebe je u 84. letu živlejna mrl grkokatolički velečasni dugoletni vurednik Glasa Koncila Živko Kustičov. Bil je jen od najvekše hrvatske teologov i propovednikov Radosne vesti, inicijator i neustrašlivi glas Katoličke Cirkve v Hrvatov v službe hrvatskoga naroda v domovine i iseleništvu. Osvetlal je i obraz ne samo katoličkoga nego i hrvatskoga novinarstva 20. stoletja.

Rođen je u Splitu 12. prosinca 1930. bio je suprug i otac petero djece. U Zagrebu je studirao matematiku, fiziku i teologiju koju je diplomirao 1975. Za svećenika grkokatoličke Križevačke biskupije zaređen je 5. svibnja 1958. u Križevcima. Od 1958. do 1963. bio je župnik u Mrzlom Polju i Sošicama na Žumberku.

Od 1963. do 1972. bio je pokretač, novinar, reporter i kolumnist Glasa Koncila. Glavni urednik Glasa Koncila bio je od 1972. do 1983. a glavni i odgovorni urednik od 1983. do 1990. Više puta je suđen i osuđivan. Od 1990. do 1991. bio je stručni savjetnik u Ministarstvu iseljeništva, voditelj Odjela za djelovanje vjerskih zajednica među Hrvatima izvan domovine. Od 1991. do 1993. djelovao je kao urednik lista “Živa zajednica” za iseljene hrvatske vjernike u Njemačkoj. Od studenoga 1993. do listopada 1998. bio je pokretač i glavni urednik Informativne katoličke agencije (IKA). Sve vrijeme javljao se kao komentator, kolumnist i autor jedinstvenoga feljtona pod nazivom “Pismo seoskoga župnika” u “Glasu Koncila”, bio je pokretač i suradnik “Maloga koncila” te kolumnist “Globusa” i “Jutarnjeg lista”. Bio je član Društva hrvatskih književnika, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva i član Upravnog odbora Hrvatskoga katoličkog radija. Bio je član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije Jugoslavije i Hrvatske biskupske konferencije. U Križevačkoj biskupiji bio je biskupov službeni konzultor. Od Svete Stolice promaknut je u protoprezbitera stavrofora.

Objavio je brojne katehetske priručnike: Velike religije svijeta, Domagoj – misni ključ vjerovanja, Mali ključ Biblije, Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata, Tomica i njegova pisma, Mač duha, Svadbeno ruho, Hoćeš li se krstiti?, Bog za odrasle, Abeceda biblijske vjere i druge. Autor je djela “Hrvatska mit ili misterij?” (1995.) Autor je romanâ: Zaljubljeni robovi i Denis dječak u prozoru. Pisac je scenarija za više filmova, te autor popularnih publikacija o kardinalu Alojziju Stepincu, o. Anti Antiću, o. Maksimilijanu Kolbeu… (gk) [/b]

19.7.2014.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=37608&act=view

Mrla turopôlska prijetelica Marica Kustičova
(čer je jě v zamušu za Turopôlca)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Večerni list, 21.08.2010.

Marica jě držala četiri čoškě fiže don Živka

O ženam ožejnene svečenikov ne pišu mediji, a oně su nâjvekša pôtpora i snâga svem mûžem

http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg21817/#msg21817

Zlatni jubilej Glasa Koncila – 50 let hrvatskoga katoličkoga glasila

Venec (Vijenac) Matice hrvatske, br. 512, 17. listopada 2013.

http://www.forumgorica.com/kultura-i-umjetnost/venec-dobopis-matice-hrvatske-za-kulturu/msg53172/#msg53172

Glas Koncila 44 (2054) | 3.11.2013.

Darko Grden
ZAGREB: Predstavljeni komentari iz Glasa Koncila od 1968. do 1990.
Lučonoša Koncila i svjetla slobode

Na predstavljanju je govorio i pisac, premda nepotpisani, velike većine objavljenih komentara, nekadašnji urednik Glasa Koncila don Živko Kustić | Foto: GK/I. Uldrijan