Domovina, imam te rad(ojk)a do bola / Kolin(d)auguracija z sadržajom, čuvstvi i merum

Mesto Mesičove i Josipovičove vpelajuče „građanov i građanki”, obratila se „Hrvaticam i Hrvatem” i „sem hrvatskem državlanem”.

Kipec z generalne probe: Radojka Š(k)verko

Kolin(d)auguracija: “Croatia RENATA” vs. komentari SA-BLJAK

http://trnac.net/2015/03/14/kolindauguracija-croatia-renata-vs-komentari-sa-bljak/

 

Inauguracija z sadržajom, čuvstvi i merum

(P)obratila se „Hrvaticam i Hrvatem” i „sem hrvatskem državlanem”, stičuč da je Hrvatska nacionalna država hrvatskoga naroda, vuz druge teri ž-nimi žive.

Zbila je vunaprovo argument svojem kritičarem z levice, teri se, poradi gliboko usajene  kompleksov kak na komandu kostreše na „Hrvatice i Hrvati”, zostavlajne „regije” i „antifašizma”, sticajnem kak se domoluble ne poima kak deklarativno tučejne po prsa i mavajne zastavum, neg pre sega kak „delajne na hasen domovine”. Ov simbolički početek bil je dober, nadamo se da bu predsednica, ne samo deklarativno, neg i delom v mandatu dala primer „novoga hrvatskoga zajedništva” i pozitivnoga, sadržajnoga domolubla.

Piše:  Nino Raspudić, 2015-02-16

Svečanost inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ostat će mi u ugodnom sjećanju. Za razliku od inauguracija dvojice prethodnika, koje su djelovale prazno, apstraktno, sterilno, ova je nosila snažan simbolički pa i emocionalni naboj. Opredijeliti se za inauguraciju s mnogo tradicijskih elemenata, folklora, povijesnih postrojbi, plotuna, mnogo nacionalne simbolike i emocija, značilo je riskirati prelazak granice kiča. No, to se nije dogodilo. Sve je imalo optimalnu mjeru i na kraju ostavilo dobar dojam.

U prisežoj poslanici nova predsjednica dotaknula se svih aktualnih problema hrvatske države i društva i prilično jasno se odredila prema većini područja na koje se odnose njene ovlasti. Umjesto Mesićevih i Josipovićevih uvodnih „građana i građanki”, obratila se „Hrvaticama i Hrvatima” i „svim hrvatskim državljanima”, naglašavajući time činjenicu da je Republika Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda, uz druge koji s njim žive, i da je nastala kao rezultat težnje tog naroda da upravlja sam sobom, a ne kao neka apstraktna zajednica građana ili poreznih obveznika koji su nekim čudom upravo u ovom neobičnom zemljopisnom obliku odlučili ujediniti se i plaćati porez u istu blagajnu. Govor je upućen zajednici s jasnim identitetom i sviješću o vlastitoj tradiciji i prošlosti, ali primarno usmjeren na budućnost. Predsjednica je lansirala i sintagmu „novog hrvatskog zajedništva” kao svojevrstan nastavak politike pomirbe prvog predsjednika u novim vremenima, a koju valja tumačiti kao postizanje konsenzusa oko glavnih nacionalnih ciljeva, prije svega u izlasku iz već šestogodišnje gospodarske i socijalne krize. Uz navođenje socijalno ugroženih, posebno mladih bez perspektive, poseban naglasak stavila je na privatnu inicijativu i poduzetništvo ističući kako će biti prvi gospodarski diplomat Hrvatske.
Za razliku od dvojice prethodnika, Kolinda Grabar-Kitarović nije nijednom spomenula famozni, nametnuti pojam „regija”, već je ispravno govorila o jugoistočnoj Europi. Jasno je poručila istočnim susjedima da će ih podržavati na euroatlantskom putu, ali uz neke uvjete – Srbiji je to rješavanje pitanja nestalih osoba, a BiH jednakopravnost svih triju naroda. Iseljeništvu je konačno poručeno da su mu „vrata Hrvatske širom otvorena”.

Izbila je već unaprijed argument svojim kritičarima s ljevice, koji se, zbog duboko usađenih kompleksa kao po zadatku roguše na „Hrvatice i Hrvati”, izostavljanje „regije” i „antifašizma”, isticanjem kako se domoljublje ne poima kao deklarativno busanje u prsa i mahanje zastavom, već prije svega kao „rad na korist domovini”. Ovaj simbolički početak bio je dobar, nadamo se da će predsjednica, ne samo deklarativno, već i radom u mandatu dati primjer „novog hrvatskog zajedništva” i pozitivnog, sadržajnog domoljublja.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/inauguracija-sa-sadrzajem-emocijama-i-mjerom-990016

* * * * *

Kol(i)ndacija političarke z iste fare (primorsko-goranske)

(Domo)lubim te do bola
Radojka Šverko – Ljubim te do bola -Inauguracija nove predsjednice RH,Kolinde Grabar Kitarović, 02:54