Gde ga jega dima / Mesičovi (s)pat(r)ijarhalni problemi

Gde ga je Dim(nik)a, jega i vatr(i)e / Patrie

:

Pajdašija z Xmasičom
Božo Dimnik: Zaizres, posudil sem Mesiću peneze
http://www.vecernji.hr/hrvatska/bozo-dimnik-istina-je-posudio-sam-mesicu-novac-413604

Međimurske novine, br. 1016, 06.03.2015.
e-vundano 09.03.2015.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

Gde ga jega dima

Finski soci so došli do toga da so menageri vu fabriki za ratne aute, dali milijonšesto jezer oeri mita (afera Patria) za posel prinas i pre sosedaj Janezaj. V Deželi je Janez v rešto, a prinas pod milim Bogom nebrejo nikoga najti što bi bil bil finskoga luka podihaval, a kamoli jel. Prinas vse poštejak do poštejaka.
Verjem da vsi znate ono našo staro pučko izreko: Gde ga jega dima, jega i vatre, posle kak so finski riti došle na finske šekrete, tua pučka izreka je isto tak odišla na predelavanje i ve glasi: Gde ga je Dimnika, jega i Patrie.

Vse se to pripetilo vu februaro, meseco šteri je poznati po tomo kaj se gonijo mačke, ali ovo leto je on bil čuda važneši i čuda toga se je v jemo pripetilo makar je trajal, kak i navek, sam dvajstiosem dni. Nejpredi je, na fašinsko nedelo, bila inauguracija novozebrane, mlade i lepe precednice Kolinde Grabar Kitarović, a v tork, na sam fašnik, skurili smo Fašnika, on je kriv, kak i vsako leto, za vse nevole štere muočijo nas v Lepoj našoj. Tak se zazvedilo da vsi mi zabadaf kunemo “kukurikače” jerbo je Fašnik kriv za vse naše nevole za štere znamo, a isto tak i za vse druge štere so još ne došle na svetlo dneva. Nekaj sam mel za čuti da je minister i potprecednik Vlade, Branko Grčić, kandideral kurenje Fašnika prema Eu fondovaj kak bi nam oni pomogli kaj se Fašnika za navek rešimo i kaj bi, posle šest let, i prinas sunce presvetilo po celoj Lepoj našoj, a ne sam na krajo tunela.

Mam čim je fašnik minul, čim je Ivo zišel vum z Pantovčaka i pustil nutri novo precednico Kolindo, maske so pale. Ali ne prinas nek vu Finskoj. Najme kaj, finski soci so došli do toga da so menageri vu fabriki za ratne aute, dali milijonšesto jezer oeri mita za posel prinas i pre sosedaj Janezaj. V Deželi je Janez v rešto jerbo so soci vidli da ima prste zmazane od fdinskoga pekmeza i poslali so ga v rešt. A prinas pod milim Bogom nebrejo nikoga najti što bi bil bil finskoga luka podihaval, a kamoli jel. Prinas vse poštejak do poštejaka, a naše institucije i dale delajo svojega posla. Najbrž bodo i prinas te vse riti, štere so omastile mostače od finskih oerov (afera Patria), došle na šekret.
To se do ve još nigdar ne pripetilo na ovomo našemo sveto od kak ga je naš dragi Božek stvoril pak do denes, kaj so finske institucije zazvedile i dokazale da so jivi menageri tam zeli peneze i odnesli k nam i vu Deželo, a prinas se nikak nebre zazvediti komo so dali. Nas so vučili v školi da nekaj kaj postoji, nekaj čega ga je, nebre sam tak nestati, ali brzčas je tu prste mel nekši David Koperfild, šteri je na vse to hitil meglo i tak naše institucije, bar za ve, nikaj ne vidijo. Več ve so dnevi dukši, megle ga vse meje i meje, tak da se bode, nejduže črez mesec dni, moglo i prinas vse videti. Ak nebode došla nekša druga nevola.
Verjem da vsi znate ono našo staro pučko izreko: Gde ga jega dima, jega i vatre, posle kak so finski riti došle na finske šekrete, tua pučka izreka je isto tak odišla na predelavanje i ve glasi: Gde ga je Dimnika, jega i Patrie.

Naša nova precednica Kolinda si nebre zebrati gde bode delala svojega posla za šteri je zebrana, je li to bode na Pantovčako ili pak vu Visokoj vulici. Kuliko sam mel za čuti, esdepeovci bi jo nejrajši preselili pod šator.

Ak mene pitate kaj se nek napravi z temaj bistaj na Pantovčako, tu vam se ja ne bi štel mešati jerbo se premalo razmem v kiparstvo, ali kak bilo da bilo nekšega reda tu tre naprajti. Ivijo je vsejeno bilo gde štera bista stoji, jerbo je on nezerenuš, ali nebre biti kaj so jena polek druge, Titijova bista i bista Lojzeka Stepinca. Oni so vse bili sam ne pajdaši.

Meli smo priliko prečitati v ljubljanskom cajtungo Delo spominek z našim županom Matekom Posavcom. Ne sam kaj so se Janezi žnjim spominali nek so ga najavili kak zutrašnjega precednika Vlade Lejpe naše. A vsi znamo da Janezi nigdar nikoga zabadaf ne falijo: najbrž si je naš župan to zaslužil ili pak Janezi imajo nekaj na pameti jerbo oni znajo da mi ovo leto zbiramo nove sabornike, novoga premijera i nove ministre. Najbrž oni vlečejo na svajo jerbo so još dendenes nezna čiji je pravzapraf Piranski zaljev ili pak Savudrijska vala, a i Sveta Gera je još ne stoprocentno gruntovno prenešena na naše sosede makar jo oni hasnujejo od kak smo se rezišli z naše zajedničke negdašje države čije ime nesmem spomenuti brez velike sile. Ak znamo da Janezima nebremo veruvati niti dok dare nosijo unda je sigurno da imajo nekaj za bregom, a komo ve pušejo v jedra, očem reči, protiv koga zdiguvlejo praha, je li je to Zoki, Vesna ili pak Karamarko, to bodemo zazvedili nejduže do kraja ovoga leta. A kaj se našega župana dotikavle ,lepo je znati gda i mi Međimorci, bar jempot, imamo svojega konja za premijersko trko. Kak bilo da bilo, ipak je Dežela članica Evropske unije i ak bode nekaj zahuzala bodo jo ovi v Briselo na red pobrali.

Doktor, profesor, pje(s)nik i pisac, Zvonimir Bartolić, se je ipak vrnul vu svojo Dobravo otkod je tak zdavnja odišel. Kak god je školski odbor bil protiv, ipak so Općinari, čakoska Matica Hrvacka, Zrinska garda i družba “Braća hrvackoga zmaja” uspeli postajti spomen pločo v Doljnjoj Dobravi. Neje ploča postavljena na školi nego na stari hiži Zalan. I neje, kak ste vi mislili, postavljena na zido šteri je brjeni na vulico nek na onomo prema dvoro, tak kaj jo ne bi nešči videl, šteri sam tak, dojde v Dobravo. A profesor se je navek štimal z svojom Dobravom i kak član zmajske družbe si je zel ime: Zmaj Dobravski. No, profesor Bartolić je još dobro prešel jerbo je jegova ploča na zido hiže, a profesor, doktor, pisac i velečasni Rudi Hraščanec, šteri je na leta delal na tomo kaj bode Dobrovčanima čim bole, on ima svojo pločo v ganjko hiže Zalan. Nebrem razmeti zakaj se Dobrovčani sramijo svojih nejbolših ljudi?

Serjenčari se, isto kak i ovi na Pantovčako, nebrejo dospomenuti je li bodo i dale meli vulico Jožeka Broza i je li se bode vrnula vu varoš bista Karla Mrazovića? Neje lefko tu biti spameten i neje lefko niti precedniko Grackoga veča Miljenkijo Cmrečako, a niti grackomo načelniko Draženo Srpako, jerbo je ne muoči vsima dati na praf. Kuliko vidimo niti ovi v Zagrebo, a oni so na Pantovčako pak čuda dale vidijo, ne znajo kaj je bil Tito, je li je bil ono kaj jeni velijo ili pak ono kaj velijo drugi, a niti jeni niti drugi nečejo veruvati da je bil ono kaj velijo tretji. No, verjem da se bodo Serjančari dospomenuli tak kaj bodo vsi zadovoljni i kaj se ne bode posle pripetilo da bodo, v glavnoj grackoj krčmi, jedni pili na levoj (Titijovoj), a drugi na desnoj (načelnikovoj) strani.

Ovo nedelo se bode posebno slavil Dan ženi v Strahoninco jerbo oni idejo na popravni ispit i znova zbirajo opčinare i opčinskoga načelnika ili načelnico. Ve se bode vidlo što v Strahoninco hlače nosi i je li so glavneši moški ili pak vse cugle vlasti pre strahoninskaj hižaj držijo žene. Najbrž bodo moški glasali za načelnico (kak se šika) a žene za načelnika (kak je red), a na krajo bodo o pobedniko odlučivali oni šteri bodo brojili listeke. Kak i navek i kak vseposod!

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Gde%20ga%20jega%20dima
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine1016i
Aktuelni broj i rajneši su (i) sim:
http://www.mnovine.hr/informacije/2/issuu.com/mnovine

Vladimir Mutak – Nejdeme dime – Zato braco, pijme ga, 05:29
https://www.youtube.com/watch?v=2xiT7hsNWTk

Xmasičovi (s)pat(r )ijarhalni problemi