HRISTOS VAZKRESE – Jezuš je vustal (po julijanski)

Pravo(hrvato i/ili srbo i/ili jugo)slavnem vernikem:
HR.isto.s(e) vaskrse !

Čestit Uskrs svim Hrvatima pravoslavcima i svim pravoslavcima prijateljima Hrvatske pravoslavne crkve!

HRISTOS VAZKRESE – KRIST JE USKRSNUO!

“Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.” (Iv 11:25).
“Krist uskrsnu iz mrtvih, smrću satre smrt i mrtvima u grobu život darova.”
“On je uskrsnuo od mrtvih, prvi od usnulih.” (1 Kor. 15:20).
“Kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni.” (1 Kor. 15:22).

https://www.facebook.com/pages/Hrvatska-pravoslavna-crkva-Croatian-orthodox-church/234848743199694?fref=nf

* * * * * * * * * *

Vuz pravoslavni Vuzem

Vuz pravoslâvni Vuzem:
Proturéčnosti vuspostavě Hrvatskě pravoslâvně cirkvě

I poleg ôštroga protivlejna hijerarhijě SPC, PC jě v Makedônijě věč praktično neovisna. Preglašěna jě i samostâlnost PC v Crne Gore. Pa zâke to ně-bi smelě napraviti i PC v Hrvatske i BiH? To su neovisně državě. Bi bilo pravoslâvnem vernikem vu-te država avutomatski zeto nijovo srbsko nacionâlno opredelejně? Večina ludi ně-zna, a nâcionalistički politikanti premučiju da postojě, na priliku Vugerska, Polska i Finska PC, maker vu-te cirkva praktično nema pripadnikov večinske narodov te držav – pa senôk pripadnikem nâcionâlne majnin nigdo ne osporâva nijovu nâcionâlnu pripâdnost. Belorus jě ostal Belorus – državlân Polskě.

Jel imaju pravoslavni građani Hrvatskě snâgě i mûdrosti, da v sve domovine Hrvatske preglâse svû autokefalnu Cirkvu, tera morě i tréba biti v prijatelskem vezam z SPC, al ně ojne ovisna? To jě v interesu mira i stabilnosti. Jezuš jě sve vučenikě pozdrâvlal izklučivo z pozdravom: „Mir vam bûdi!“.

Nastavek na ŠTAndardu:
http://www.forumgorica.com/kajkavski/p-oltar-portal-nas-svagdasni-pobozni-i-vragolasti-bogoslavija/msg9319/#msg9319

* * * * * * * * * *

Tihomir Nuić

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA?

Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve danas bi zadovoljilo stanovite formalnosti, animozitete između Hrvata i Srba u Hrvatskoj to ne bi iskorijenilo. U Hrvatskoj nije problem pravoslavlje nego svetosavlje. To je srž hrvatskoga problema sa Srbima. Ako su Hrvati tolerantni prema muslimanima, protestantima, staro- i grkokatolicima, zašto ne bi tolerirali i pravoslavce u svojoj državi?! Problem s pravoslavljem je reduciranje religije na svetosavlje, rigidnu ideologiju svesrpstva kroz sintezu srpstva i pravoslavlja koju tako bezočno propagiraju svetosavski ideolozi od vladike Nikolaja Velimirovića i Justina Popovića do Vuka Draškovića. Svetosavlje je naprosto druga riječ za srpski imperijalizam.

I jedno (utemeljenje HPC) i drugo (odbacivanje svetosavlja) mogu ostvariti samo Srbi iz Hrvatske onoga trenutka kad prihvate hrvatsku državu kao svoju državu a Hrvatsku kao svoju domovinu kao što je to prije četrdesetak godina formulirao Vlado Gotovac u svojim Autsajderskim fragmentima .

http://www.forumgorica.com/obitelj-i-drustvo/hrvatska-pravoslavna-cirkva/msg53787/#msg53787

Izgradnja srpskog identiteta Vlaha u Hrvatskoj počela je u 18. st. pod utjecajem Srpske pravoslavne Crkve, a ponajviše domaćih pravoslavnih svećenika Karlovačke mitropolije koji su se školovali u manastirima izvan Hrvatske (Ugarska) pod vodstvom svećenika SPC koji su u južnougarske krajeve došli velikom seobom Srba 1690. i 1737. 1695. je srpski patrijarh Čarnojević organizirao crkvenu hijerarhiju Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj, čime je zahvatio i pravoslavne Vlahe. Pri tome je dio (Vojna Krajina) podredio gornjokarlovačkoj episkopiji (biskupiji), a drugi dio (Varaždinski generalat i civilnu Hrvatsku) 1705. je podredio pakračkoj episkopiji.[8]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_u_Hrvatskoj

* * * * *

3. Poznati Srbi u Hrvatskoj

Josif Rajačić – (srijemsko-)karlovački patrijarh, ustoličio Josipa Jelačića za bana 1848. (u odsusnosti biskupa Jurja Haulika)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_u_Hrvatskoj

* * * * *

Autor glazbe „Lepe naše“ je Josif Rujnanin (pravo-slavni ishitrilec (kompozitor)). On je komponeral i  koračnicu “Rado ide Srbin u vojnike”