Strahoninčari morajo na popravni

Žene kak žene, znate več kak so one, štera žena bode sam tak, z čistoga mira, priznala da je druga žena, očem reči, Sanja, bolša, lepša i spametneša. To nebremo niti sam tak od jif iskati.

* * * * *
Međimurske novine, br. 1017, 13.03.2015.
e-vundano 16.03.2015.

Piše: Jožek radnik

Premišlavanje Jožeka radnika

Strahoninčari morajo na popravni

Sanja Krištofičova (SDP) i Francek Lehkec (HSS) bodo morali znova v birački ring. Na Den ženi, osmoga marcijuša, Strahoninčari so ne ženi svoje glase dali, bar moški, unda je nekaj žnjimi ne vredo i morajo iti na, kak bi to Dalmoši rekli, prepetavanje. Žene kak žene, znate več kak so one, štera žena bode sam tak, z čistoga mira, priznala da je druga žena, očem reči, Sanja, bolša, lepša i spametneša. To nebremo niti sam tak od jif iskati. Nekaj si gruntam da bi toga izbornoga zakona trelo spremeniti jerbo postavla jako teška pitanja pred biračko telo, a posebno žensko.

Zagrebečkoga gradonačelnika Milana Milčija Bandiča so znova zaprli v rešt. Prvipot so ga v rešt otpeljali jedno nedelo v decembro lanjskoga leta, unda je on negdi zmogel, posodil si je kak i vsi političari, petnaest milijonov kuni kaj so ga pustili vum z bajbuka, ali so mo zabranili kaj bi delal svojega posla na šteri je zebrani. Uskoki i Poskoki so mo vsaki den nahajali nove i nove grehe, štere je delal kak prvi čovek Zagreba. Morem vam reči da se je hajdi toga nabralo, ali Milčija je to ne nikaj sekeralo jerbo je on senjal kak bode zafremal novo stranko i kak pe z svojom listom na izbore, šteri so pred nami ovo leto. On je delal svoje, fiškali svoje, uskoki svoje, a soci svoje. Tak so ga soci vrnuli nazaj na posel gradonačelnika, a on je još niti ne ftegnul dojti do svoje fotelje, a kamoli do gracke kase, a več so ga Uskoki znova v rešt zaprli jerbo se je ne tak ponašal kak je obečal dok je daval petnajst milijoni kuni i još so mo našli i nove grehe. Dugo je Milči bil prvi čovek belog Zagreb grada, cirka okoli dvanajst let i za te cajt je hajdi toga napravil, ali, kuliko ve čujemo, i hajdi toga je zahuzal, očem reči, zamračil. Zagreb je veliki grad, skorom pol Lejpe naše, pak so tu i veliki penezi v pitanjo, tak da je, kuliko vidimo, Milči ne mogel zdržati kaj nej bil porinul globleše svoje prste v flašico z pekmezom nek so mo to gracki večniki zglasali. Tak da ve beli Zagreb grad ima nazaj svojega zebranoga gradonačelnika sam je on v Remetinco. Kuliko vidimo več je ne Zagreb glavni grad Lejpe naše nek je to Remetinec.

Čuda je oni šteri bi v Lepoj našoj jeli kruha brez motike. Tak je došlo i na svetlo dneva to kak nešterni prodavlejo maslinovo olje kak nejbolše, a ono je to ne. Vsi znamo da je lanjsko leto bila suša i da so masline jako slabo rodile, a olja ga isto tuliko kak i vsako leto, ak ne i vejč. Inšpektori so našli da je več od pol olja hujše nek na viziperto piše, očem reči, da nam oljari ili pak trgovci prodavlejo vugurke pod brus. To nam je poznato da bi vsi šteli čim vejč zaslužiti, ali ne znati zakaj minister i ovi v Ministarstvo poljoprivrede skrivlejo te šteri tak delajo mesto kaj bi jif zabili na zid špot- sramote. Znate kak je to odnavek: Tat je on šteri krade, a i on šteri vrečo drži.

Strahoninčari ido na popravni. Na Den ženi, osmoga marcijuša, so ne ženi svoje glase dali, bar moški, unda je nekaj žnjimi ne vredo i morajo iti na, kak bi to Dalmoši rekli, prepetavanje. Žene kak žene, znate več kak so one, štera žena bode sam tak, z čistoga mira, priznala da je druga žena, očem reči, Sanja, bolša, lepša i spametneša. To nebremo niti sam tak od jif iskati. Nekaj si gruntam da bi toga izbornoga zakona trelo spremeniti jerbo postavla jako teška pitanja pred biračko telo, a posebno žensko. Bilo je jako knap v Strahoninco, a nejbole navečer. Celi den je vse bilo vredo, a čim je den išel krajo živci so vse bole i vse fletneše delali. Rekel sam vam zadjipot, o vsemo odlučivlejo oni šteri brojijo glase, a ruon te so Franceko čistam malo premalo nabrojili tak da bodo morali znova v birački ring Sanja i Francek, a gospon Markus bode sodil, on bode autrihter. On mora biti pošten jerbo ak on bode za nekoga drukal unda se bode mam znalo da bode on drugi zgubil. Glasi se bodo i ve drugoč davali tajno tak da vsaki svojega da komo oče, kak moški tak i žene. Ipak je osmoga marcijuša nekaj rešeno: esdepeovci (v novomu občinskomu veču) več nebodo mogli rušiti proračune, ve je loptica odletela na drugo strano mrežice tak da je na servi desna strana.

Vse se meja kak na poslo, tak v politiki, a i v školaj. Najme kaj, negda so naši stareši hodali v škole z tablicaj i kamenčekaj, neso meli olovke i teke, a ve naša deca ili pak vnuki hodajo z tabletima i pak ne nucajo teke i olovke. Dok so v rokaj ili pak pod pazduhom bile tablice vse ostalo je moralo biti v glavi, a denes so tableti tak spametni kaj se glave več ne nucajo. Jako sam najgerek kam bode to vse došlo, pak vsi se bodemo sam prek tableti, očem reči, interneta spominali. Ne znati kak se bodo itak deca delala? Je li tam bode vse po staromo ili bode i tu nekaj novoga zmišleno. Znate kaj me gvinta, kaj se bode ipak pripetilo ak bodo žene dobavlale deco brez nas moški? Ak bode do toga došlo unda bodemo mi moški na ovomo sveto kak trinajsto prase, višak od šteroga glava boli!

Dobravska opčina, očem reči, načelnik dobravske opčine oče zaposliti jedno Matejo kaj mo bode delala vse one posle štere ve nišči ne dela. Brzčas si je gruntal, ak more naš župan meti Matejo kaj mo dela vse kaj treba, more si i on jedno takšo na posel zeti. Dosti dugo si je zbiral i ve jo je našel. Kak je to lepo dok čovek, i k tomo načelnik, ima srečo i najde takšega težaka kakši mo treba. Morem vam reči da so ne vsi takše sreče. Nekaj sam mel za čuti da mo Dobrovčani bajajo kak si na posel jemle pajdašovo kćer, pak ne bo valjda zaposlil kćer od onih šteri ga ne trpijo. Roka je navek roka hmivala. A kaj vam nek rečem, pak i ja bi isto pajdaša ili pak pajdašico zel na posel.

Znate kaj, tu vam ja nekaj ne razmem i basta! Nebrem razmeti zakaj se županija, gradi i opčine svadijo okoli Međimorski vodi? Ak vsaki grad i opčina ima svojega vodovoda, a ima jerbo vsima teče voda z pipe kuliko jo god malo otškrhnejo, gde je unda županijski vodovod? A mortik župan ima praf, celo Međimorje je nejpredi županija i vsa voda teče po županiskom hataro, a unda ide v gracki ili pak opčinski vodovod, tak da mora župan meti svojega nadzornika tam kaj se bode boril za županisko zemlo i županisko vodo, kaj se nebo rovalo po zemli brez reda i kaj se nebo međimorska, očem reči, županiska voda rezlevala. Verjem da sam jim pomogel tak da se bodo čakoski gradonačelnik i župan čuda leži dospomenuli.

Na vsa zvona se je minister Hajdaš – Dončič falil dok je otpiral posla kaj se počne delati most kopno – Čiovo. Vsi smo bili veseli kaj bode i ova Vlada, štera več ide svojemo krajo, očem reči, več se za jo dela mesta v ropotatnici povjesti, ali je to naše veselje jako kratko trajalo. Čim je dišla televiziji z gradilišča odišli so i težaki i bageri. Bil sam minuli tjeden na gradiliščo i našel sam tam jednoga bagera i to onoga maloga dečjeg i jednoga težaka. Da bi se minister Hajdaš – Dončič ve prestal podbrivati, predi si bode po bradi gazil nek of težak napravi toga mosta o šteromo se spominamo i šteroga čakamo cirka pedeset let.

Zvir:
http://www.mnovine.hr/kolumne/Jožek%20radnik/1/Strahoninčari%20morajo%20na%20popravni
i(l) str. 56. sim:
http://issuu.com/mnovine/docs/mnovine1017i
Aktuelni broj i rajneši su (i) sim:
http://www.mnovine.hr/informacije/2/issuu.com/mnovine

* * * * * * * * * *

Da mi daju dečke izbirati…
Kata: Samoborci piju vino z (Kata)lonci
Respekt Samoborci piju vino z lonci, 03:32