Marijino vnebovzetje i Rokovo v Slovenije

Slovenski KAJ

(HR)KAJ.und.(SLO)KAJ Monarchie

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

16. avgust 2012.
 
Praznovanje velikega šmarna (Velike Gospe) in Rokovega v Šmarju pri Jelšah (foto in video)

Največji Marijin praznik, na Vzhodu (Istoku) poznan že od 5. stoletja po Kristusu ter Rokovo, so verniki in romarji (hodočasniki) od blizu in daleč praznovali tudi pri sv. Roku nad Šmarjem. Nekaj tisoč glava množica je v dveh dneh obiskala ta romarski biser Slovenije, za katerega pa se zdi, da korak za korak zopet pridobiva na prepoznavnosti in je vse močneje zakoreninjen med romarskimi središča Slovenije in celo širše.
 
V sredo, ko so verniki in romarji pri sv. Roku proslavljali največji Marijin praznik, je pri slovesnem bogoslužju gostoval mag. Srečko Hren, ki se ga večina spomni kot nekdanjega župnika v Šmarju, že kar nekaj let pa deluje kot župnik v župnijski cerkvi sv. Duha v Celju. Na ta dan se verniki tako Katoliške kot Pravoslavne Cerkve spominjajo Marijinega vnebovzetja. Slednje je papež Pij XII. šele leta 1950 razglasil kot cerkveno resnico oz. dogmo, čeprav številne cerkve in celo katedrale po svetu že stoletja izpričujejo vero v Marijino vnebovzetje.
 
V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Prav tako je z romanjem oz. božjepotništvom. Slednje ima za romarje globok verski pomen, saj verne spominja, da romanje ni le potovanje od točke a do točke b temveč gre za potovanje k cilju, ki je večno življenje v nebesih. Po pričevanju številnih teologov naj bi romanje simboliziralo celotno življenjsko pot. 
 
Slika:
Mag. Srečko Hren je tudi tokrat navdušil z zanimivo in slikovito pridigo, ki ji je vredno prisluhniti

 Mag. Hren je v pridigi poudaril, da je Marijin praznik praznik upanja. Sporoča nam, da je prav Marija, ki je najčistejši in najjasnejši simbol matere in žene, dosegla polnost življenja v večnosti, ki najbolje ponazarja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje. Praznovanje Marijinega vnebovzetja verne tudi spominja, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.
 
Vabljeni, da prisluhnete nagovoru mag. Srečka Hrena, ki smo ga v celoti posneli. Ogledate si ga lahko v spodnjem video posnetku.
 
 
Pridiga Srečka Hrena na sv Roku nad Šmarjem pri Jelšah 2012, 18:22

 
   

 Sv. Rok so v sredo in četrtek obiskali številni verniki od blizu in daleč, med njimi v družbi ministra za notranje zadeve dr. Vinka Gorenaka tudi evropski poslanec in predsedniški kandidat dr. Milan Zver.
 
Slika:
Tudi na Rokovo so se pri slovesni sv. maši zbrali številni romarji in verniki

 
Na god sv. Roka pa je mašo daroval pred slabimi tremi meseci imenovan koprski škof dr. Jurij Bizjak. Slednji je v nagovoru številnim zbranim vernim in romarjem predstavil zavetnika cerkve sv. Roka in pridigal o njegovem življenju in delovanju. Življenjepis sv. Roka je sicer zgodovinsko nezanesljiv, a je zgodovinsko izpričana moč njegove priprošnje ob kužnih boleznih.
 
Slika:
Tudi koprski škof dr. Jurij Bizjak slovi kot izredno dober govornik

 
Slovenci, še posebej Šmarčani, že od nekdaj častimo sv. Roka, upodobljenega samega ali skupaj s sv. Sebastjanom; v romarski obleki, s palico in bučo. Z roko kaže na kužno bulo na stegnu. Poleg njega je tudi pes s kruhom v gobcu. Marsikje je upodobljen tudi z angelom, ki nosi posodo z zdravili in ko zdravi kužne bolnike. Častimo ga kot velikega prošnjika zoper kugo, ki je v naših deželah razsajala in sicer goduje 16. avgusta.
 
 
Oglejte si še fotogalerijo z letošnjega praznika pri Sv. Roku nad Šmarjem pri Jelšah:
http://www.kozjansko.info/galerija/category/500-marijinovnebovzetjeinrokovosmarje2012.html

Vabljeni, da prisluhnete tudi nagovoru škofa dr. Jurija Bizjaka, ki ga je imel v čast tega svetnika

Škof Bizjak na sv. Roku – Rokovo 2012, 23:30
Nagovor koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka na sv. Roku nad Šmarjem pri Jelšah.

 

 
   

Zvir:
http://www.kozjansko.info/najbolj-brani-clanki/6086-veliki-smaren-in-rokovo-praznovali-na-sv-roku-nad-smarjem-pri-jelsah-foto-in-video.html